Ajassa

Seurannassa-sarjassa asiantuntijat keskustelevat koronasta

Seurannassa-keskustelusarja
Tampereen yliopiston asiantuntijat pohtivat Seurannassa-sarjassa, mitä koronavirus paljastaa maailmastamme ja mihin yhteiskunta on menossa. Kesäkuun keskustelut ovat kuunneltavissa podcastina ja katsottavissa verkossa. Syksyllä sarja jatkaa uusin aihein – pysy kuulolla!

Koronaviruspandemian seuraukset muuttavat maailmaa ja Suomea. Pandemian kanssa tasapainoilu haastaa hyvinvointivaltion ja maailmanpolitiikan normaalin. Viruksen välttely luo uudenlaista sosiaalisuutta, mutta myös yksinäisyyttä. Muuttuuko verkostoitunut maailma, ja voiko pandemiasta oppia?

Seurannassa-keskustelusarja jatkuu syksyllä uusilla keskusteluilla.

10.9. kello 14

Korona ja ikäihmiset, miten Suomi onnistui?

Yli 70-vuotiaat ovat iso ihmisryhmä, jonka sisällä on paljon eroja. Miten Suomi onnistui kohtelemaan suurinta koronaviruksen riskiryhmää eli niin kutsuttuja ikäihmisiä? Eläkkeen vapauttamaa päälle seitsemänkymppistä harmitti, kun mökille ei saanut mennä. Samaan aikaan jotkut pelkäsivät henkensä puolesta palvelutalon yksinäisyydessä. Miten yli 70-vuotiaat itse kokivat koronakaranteenin? Mitä koronavirus opetti suomalaiselle yhteiskunnalle, jonka väestörakenne vanhenee? Mitä korona opetti ikäihmisten yksinäisyydestä, entä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisuudesta?

Koronaviruksen vaikutuksesta ikääntyviin ja yhteiskuntaan keskustelemassa gerontolgian professori Marja Jylhä ja geriatrian professori Esa Jämsen.

17. 9. kello 14

Alustatalous – korona-arjen pelastaja ja riski

Kun korona iski keväällä, moni teki ensimmäisen ruokatilauksensa Foodoralta tai Woltilta. Lähetit pelastivat osaltaan myös ravintoloiden bisnestä, koska alustatalous mahdollistaa edullisen ja joustavan kuljettamisen. Koronavirus nosti lähettien työn arvoonsa, mutta muuttuiko alustatalouden todellisuus mitenkään? Mitä koronavirus tarkoitti lähetittyön työturvallisuudelle ja työehdoille? Mitä Suomen alustataloudessa tapahtuu nyt ja seuraavaksi?

Alustataloudesta ja koronaviruksen opeista keskustelemassa Meri Koivusalo, Mikko Perkiö ja Arseniy Svynarenko RRR Uberisation-hankkeesta.

Kesäkuun keskustelut

Ensimmäisessä lähetyksessä 4.6.2020 kysyttiin, kestääkö yhteinen vene koronan. Muuttaako korona ajatteluamme hyvinvoinnin yhteisvastuusta? Mitä hyvinvointivaltio voi oppia koronasta, ja miten kaikki pidetään mukana?

Hyvinvointivaltion tulevaisuudesta keskustelivat työelämäprofessori Elli Aaltonen ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Aaltonen on toiminut Kansaneläkelaitoksen pääjohtajana ja Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana sekä läänin sosiaali- ja terveysneuvoksena. Saari on tutkinut hyvinvointivaltiota ja eriarvoisuutta monesta näkökulmasta sekä toiminut monissa hyvinvointivaltiota kehittävissä työryhmissä.

11.6.2020 keskustelun aiheena oli korona ja tarinat. Ovatko yksilökeskeiset selviytymistarinat hyödyllisiä yhteiskunnallisessa pandemiakriisissä, entä sotavertaukset? Voiko korona opettaa “hyvästä elämästä”? Millaisia potilaskertomuksia koronasta kärsivistä ihmisistä ja yhteiskunnasta kerrottiin ja oliko niissä järkeä? Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja ja yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori Maria Mäkelä keskustelivat Seurannassa-keskustelusarjassa koronapandemiasta ja tarinoista, joita mediassa ja sosiaalisessa mediassa koronakeväänä nähtiin.

Kesäkuun viimeisessä Seurannassa-keskustelussa 18.6.2020   globaalin terveyden apulaisprofessori tutkija Salla Atkins ja kansainvälisen terveyspolitiikan professori, lääkäri Meri Koivusalo keskustelivat pandemioista oppimisesta. Koronakriisi ei yllättänyt kansanterveystieteilijöitä, mutta se yllätti yhteiskunnan. Miten tulevaisuuden pandemioita voi hallita, ja voiko vastaavan terveyskriisin estää nykyisenlaisessa maailmassa?