Ajassa

Seurannassa-sarjan syyskuun aiheina vastuu, ikäihmiset ja alustatalous

Seurannassa-keskustelusarja
Tampereen yliopiston asiantuntijat pohtivat Seurannassa-sarjassa, mitä koronavirus paljastaa maailmastamme ja mihin yhteiskunta on menossa. Kesällä alkanut sarja jatkuu uusin aihein.

Koronaviruspandemian seuraukset muuttavat maailmaa ja Suomea. Pandemian kanssa tasapainoilu haastaa hyvinvointivaltion ja maailmanpolitiikan normaalin.  

Mitä vastuu tarkoittaa pandemiassa, miten yli 70-vuotiaiden rajoitteet hoidettiin, entä mitä tapahtui alustataloudessa? Näistä aiheista keskustellaan syyskuussa torstaisin, kun Seurannassa-lähetykset jatkuvat 3.9. alkaen. 

Sarjan järjestävät Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta ja Alusta-verkkojulkaisu. Seurannassa-keskustelusarjaa juontaa ja organisoi Alusta-verkkojulkaisun toimittaja Tiina Heikkilä. Voit osallistua yleisökysymyksillä. Lähetä kysymys etukäteen tiina.heikkila [at] tuni.fi tai kommentoi ohjelman aikana Facebook-tapahtumassa


3.9. kello 14: Pandemian hallinta: yksilön ja yhteiskunnan vastuu 

Koronavirus leviää helposti terveen ja nuoren, viruksesta vähiten kärsivän aktiiviväestön mukana. Kärsijöinä ovat erityisesti vanhat ja sairaat. Miten vastuu pandemian hallinnasta jakautuu yksilöiden ja valtion välillä? Mitä oman järjen käyttö tarkoittaa kollektiivisen tuntemattoman uhan edessä? Luoko korona erityisen vastuun käyttää omaa järkeä, vai voiko sen ulkoistaa valtiolle? Onko ohjeiden odottaminen ja tarkka noudattaminen vastuullisinta? Saako kanssaihmisiä koronakyylätä? 

Onko vastuullisempaa kieltää mahdollisimman moni asia vai antaa ihmisille mahdollisuus harkita? Kenellä ja millä taholla on enemmän ja kenellä vähemmän vastuuta? Kuka vastaa, että maskeja on ja niitä käytetään? 

Keskustelemassa sosiaalipolitiikan professori Liisa Häikiö ja FT Lauri Lahikainen

10. 9. kello 14: Korona ja ikäihmiset, miten Suomi onnistui? 

Yli 70-vuotiaat ovat iso ihmisryhmä, jonka sisällä on paljon eroja. Miten Suomi onnistui kohtelemaan suurinta koronaviruksen riskiryhmää eli niin kutsuttuja ikäihmisiä? Eläkkeen vapauttamaa päälle seitsemänkymppistä harmitti, kun mökille ei saanut mennä. Samaan aikaan jotkut pelkäsivät henkensä puolesta palvelutalon yksinäisyydessä. Miten yli 70-vuotiaat itse kokivat koronakaranteenin? Mitä koronavirus opetti suomalaiselle yhteiskunnalle, jonka väestörakenne vanhenee? Mitä korona opetti ikäihmisten yksinäisyydestä, entä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisuudesta? 

Koronaviruksen vaikutuksesta ikääntyviin ja yhteiskuntaan keskustelemassa gerontolgian professori Marja Jylhä ja geriatrian professori Esa Jämsen

17.9. kello 14: Alustatalous – korona-arjen pelastaja ja riski 

Kun korona iski keväällä, moni teki ensimmäisen ruokatilauksensa Foodoralta tai Woltilta. Lähetit pelastivat osaltaan myös ravintoloiden bisnestä, koska alustatalous mahdollistaa edullisen ja joustavan kuljettamisen. Koronavirus nosti lähettien työn arvoonsa, mutta muuttuiko alustatalouden todellisuus mitenkään? Mitä koronavirus tarkoitti lähetittyön työturvallisuudelle ja työehdoille? Mitä Suomen alustataloudessa tapahtuu nyt ja seuraavaksi? 

Alustataloudesta ja koronaviruksen opeista keskustelemassa Meri Koivusalo, Mikko Perkiö ja Arseniy Svynarenko RRR Uberisation-hankkeesta. 


Uudet lähetykset Alusta-verkkojulkaisussa ja sarjan kotisivuilla.

***

Kesäkuun keskustelut ovat kuunneltavissa podcastina ja katsottavissa verkossa. 

4.6. Elli Aaltonen ja Juho Saari: Miten yhteinen vene kestää koronan? Tallenne keskustelusta 

11.6. Piia Jallinoja ja Maria Mäkelä: tallenne Korona ja tarinat-keskustelusta 

18.6. Salla Atkins ja Meri Koivusalo: Pandemia yllätti, opimmeko mitään?