Hyppää pääsisältöön

Roni Joentausta: Yleiset kolesterolilääkkeet ja diabeteslääke metformiini voivat pienentää riskiä kuolla eturauhassyöpään

Tampereen yliopisto
SijaintiArvo Ylpön katu 34, Tampere
Kaupin kampus, Arvo-rakennus, luentosali F114 ja etäyhteys
Ajankohta30.8.2024 9.00–13.00
Kielisuomi
PääsymaksuMaksuton tapahtuma
Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut henkilö seisoo järvimaiseman edessä.
Kuva: Mona Kumanto
Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta selvitti väitöstutkimuksessaan yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän ennusteeseen. Lisäksi hän tarkasteli statiinien vaikutusta leikkauksen jälkeiseen erektiohäiriöön. Tutkimushavaintojen perusteella statiinien ja metformiinin käytöllä voi olla suotuisa vaikutus leikattujen eturauhassyöpäpotilaiden ennusteeseen.

Eturauhassyöpä on maailmanlaajuisesti merkittävä syöpäsairastavuuden ja -kuolleisuuden aiheuttaja. Suomessa eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin miesten syöpäkuolleisuuden aiheuttaja. Keskisuuren ja suuren riskin paikallista eturauhassyöpää hoidetaan eturauhasen poistoleikkauksella. Leikkaushoitoon liittyy usein erektiokyvyn heikkeneminen.

Roni Joentausta tutki väitöskirjassaan leikkaushoidettuja eturauhassyöpäpotilaita. Tavoitteena oli selvittää kolesterolilääkkeinä käytettävien statiinien ja diabeteslääke metformiinin vaikutusta eturauhassyövän uusiutumiseen ja ennusteeseen. Lisäksi hän arvioi diabeteslääkkeiden vaikutusta kasvainominaisuuksiin ja statiinien vaikutusta eturauhasen poiston jälkeiseen erektiohäiriöön. Aineistona hän käytti kattavaa kansallista rekisteridataa.

– Nykykäsityksen mukaan diabetesta sairastavilla miehillä on pienempi kokonaisriski sairastua eturauhassyöpään, mutta syöpä on useammin aggressiivisempaa tyyppiä. Kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöiden yhteys eturauhassyöpään sen sijaan on epäselvä. Aiemmissa tutkimuksissa statiinien ja metformiinin on esitetty ehkäisevän eturauhassyövän kehittymistä ja etenemistä. Lisäksi statiinien verisuonivaikutusten on ehdotettu parantavan erektiokykyä, mutta asiaa ei juuri ole aiemmin tutkittu eturauhasleikatuilla potilailla, Joentausta kertoo.

Joentaustan tutkimustulosten mukaan insuliinianalogien ja insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden käyttö yhdistyi huonompaan eturauhassyövän ennusteeseen. Metformiinin suhteen tulokset kuitenkin poikkesivat muista diabeteslääkkeistä. Metformiinin käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin. Analyysien tulokset tukivat metformiinin pitkäaikaisia edullisia vaikutuksia eturauhassyöpää vastaan.

Kolesterolilääkkeissä statiinien käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin, kun käyttäjiä verrattiin ei-käyttäjiin. Leikkaushoidon jälkeisessä statiinien käytössä eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riski vaikutti pienenevän lääkeannoksen kasvaessa. Statiinien ja eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen aloitettujen erektiohäiriöhoitojen välillä ei havaittu yksiselitteistä yhteyttä.

– Vaikka yksiselitteistä yhteyttä ei havaittu, statiinien käyttö ennen diagnoosia yhdistyi lievästi suurempaan erektiohäiriön riskiin niillä potilailla, joilla ei ollut tiedossa sydän- ja verisuonisairauksia. Eturauhassyöpädiagnoosin jälkeen statiineja käyttäneillä miehillä oli hieman lisääntynyt riski aloittaa hoito erektiohäiriöön, mutta riskisuhteet pienenivät pitkäaikaisessa statiinien käytössä, Joentausta sanoo.

Joentausta painottaa, että statiinien ja metformiinin vaikutusten varmistamiseksi tarvitaan vielä satunnaistettuja kokeita.

Roni Joentausta on sisätautien erikoistuva lääkäri ja työskentelee nykyisin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. 

Väitöstilaisuus perjantaina 30. elokuuta

Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentaustan urologian alaan kuuluva väitöskirja Prostate cancer death, progression of prostate cancer, and erectile dysfunction after radical prostatectomy among patients with statin and metformin use tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 30.8.2024 kello 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen luentosalissa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii emeritusprofessori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Murtola Tampereen yliopistosta. 

Tutustu väitöskirjaan

Seuraa väitöstilaisuutta etäyhteydellä