Hyppää pääsisältöön

Rinnakkaistallenna julkaisusi helposti TUNICRISissä

Julkaistu 22.10.2020
OA viikko torstai
Uusi TUNICRIS-tutkimustietojärjestelmä otettiin käyttöön 12.10.2020, ja samalla uudistui rinnakkaistallennusprosessi.

Rinnakkaistallennus on keskeinen keino tuoda julkaisut avoimesti saataville, sillä se soveltuu niin Open Access - ja hybridi-lehdissä avoimesti julkaistuille kuin maksumuurin takana julkaistuille tieteellisille lehtiartikkeleille. Lisäksi useimmiten on mahdollista myös rinnakkaistallentaa konferenssi-  ja kokoomateosartikkelit. Rinnakkaistallennus tuo artikkeleille lisää arvokasta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.  

Tutkijat  voivat tallentaa artikkelinsa itse suoraan uuteen TUNICRIS-tutkimustietojärjestelmään. Entiseen tapaan kirjasto tarkistaa edelleen tallennetun artikkeliversion sekä kustantajan rinnakkaistallennuskäytännöt ennen kuin artikkeli avataan avoimeksi Trepo-julkaisuarkistossa. Huolehdimme myös siitä, että kustantajan asettama julkaisuviive (embargo) on käytössä. Tallennusohjeet löytyvät CRIS-oppaastamme, ja olemme tehneet myös videon, jota seuraamalla rinnakkaistallentaminen sujuu helposti. Voit myös lähettää julkaisusi rinnakkaistallennettavaksi osoitteeseen oa [at] tuni.fi, mutta suosittelemme kokeilemaan myös tallentamista suoraan TUNICRISiin.  

Sopiva rinnakkaistallennettava artikkeliversio on tekijöiden viimeinen, vertaisarvioinnin läpikäynyt käsikirjoitusversio artikkelista eli ns. accepted manuscript. Tätä versiota kustantaja ei ole vielä taittanut, joten versio näyttää usein hyvin erilaiselta kuin julkaistu artikkeli. Suurin osa kustantajista sallii accepted manuscript -version tallentamisen.   

Rinnakkaistallentamalla avattujen vertaisarvioitujen tutkimusartikkelien määrä vaikuttaa yliopistojen rahoitukseen. Lue lisää intran uutisesta.   

Vinkit sujuvaan rinnakkaistallennukseen: 

  • Rinnakkaistallenna accepted manuscript -versio 

  • Katso ohjevideo ja tallenna tiedosto helposti suoraan TUNICRISiin 

  • Julkaisun voi rinnakkaistallentaa kuka tahansa sen kirjoittajista. 

  • Tee rinnakkaistallennuksesta osa artikkelin kirjoitus- ja julkaisuprosessia: artikkeli on valmis vasta kun se on rinnakkaistallennettu.  

  • Osallistu TUNICRIS-koulutukseen