Hyppää pääsisältöön

Rakennusalan työnjohdon ja sote-alan tutkinnot kiinnostavat – TAMKin tutkintokoulutuksiin yhteensä 3016 hakijaa

Julkaistu 20.9.2019
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tamperekuva
Korkeakoulujen syksyn yhteishaku päättyi keskiviikkona 18. syyskuuta. Tampereen ammattikorkeakouluun (TAMK) oli 3016 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita 1928. Erityisesti monimuotototeutuksina järjestettävät koulutukset olivat suosittuja.

Ensisijaisten hakijoiden lukumäärän perusteella TAMKin suosituin hakukohde oli sairaanhoitajan AMK-tutkinto. Seuraavaksi suosituimmat olivat sosionomin ja rakennusmestarin tutkintojen monimuotototeutukset.   

Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen (YAMK) koulutuksista suosituimpia olivat sosiaali- ja terveysalan tutkinto-ohjelmat.   

TAMKin hakijamäärät pysyivät samalla tasolla vuoden 2018 syksyn yhteishakuun verrattuna. Tampereen yliopiston hakukohteita ei ollut mukana syksyn yhteishaussa.   

Tammikuussa alkavissa tutkinto-ohjelmissa on yhteensä 478 opiskelupaikkaa. Osa paikoista on varattu ensimmäistä kertaa hakeville. 

Rakentaminen ja sosiaali- ja terveysala herättävät kiinnostusta 

Rakentamiseen liittyvä koulutus kiinnostaa. Rakennusalan työnjohdon monimuotototeutukseen oli 328 hakijaa, joista 210 oli valinnut sen ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Rakennusalan työnjohdon päivätoteutuksen asetti ensimmäiseksi hakutoiveekseen 69 hakijaa, kaikkiaan hakijoita tähän koulutukseen oli 171. Kummassakin tutkinto-ohjelmassa on 30 aloituspaikkaa. 

Muutoinkin tekniikan alalla on vetovoimaa. Rakennusalan työnjohdon lisäksi syksyn yhteishaussa oli mukana biotuotetekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan ja konetekniikan tutkinto-ohjelmat. Sähkö- ja automaatiotekniikan päivätoteutukseen oli 275 hakijaa, joista ensisijaisia 136. Tutkinto-ohjelmaan on 35 aloituspaikkaa. Vastaavaan monimuotototeutukseen oli 210 hakijaa, joista ensisijaisia oli 81.  

Sosiaali- ja terveysala on kestosuosikki. Sairaanhoitajaksi voi TAMKissa opiskella sekä päivä- että monimuoto-opintoina. Päivätoteutuksen 90 aloituspaikkaa kohti ensisijaisia hakijoita oli 349. Monimuotototeutuksessa aloituspaikkoja on 36, yhtä aloituspaikkaa kohden oli 5,3 ensisijaista hakijaa. Monimuotototeutuksena toteutettavaan sosionomin tutkinto-ohjelmaan oli 215 ensisijaista hakijaa, aloituspaikkoja on 30. 

Ylemmissä AMK-tutkinnoissa tarjolla uusia avauksia 

Ylemmistä AMK-tutkinnoista suosituin oli hyvinvointiteknologian asiantuntija- ja kehittämistehtäviin valmistava sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkinto. Tähän koulutukseen oli 125 hakijaa, joista ensisijaisia 69. Kyseessä on monialainen tutkinto-ohjelma. 

Uudistettu terveyden edistämisen ylempi tutkinto-ohjelma pureutuu geenitiedon ja ns. big datan käyttöön terveyden edistämisen suunnittelussa. Tutkinto-ohjelma kiinnosti 97 hakijaa, joista 67 oli ensisijaisia. Kokonaan uusi dataosaamisen ja tekoälyn ylempi tutkinto-ohjelma otettiin myös hyvin vastaan. Monialainen tutkinto-ohjelma antaa valmiuksia hyödyntää dataa ja tekoälyä digitalisaation muokkaamissa työelämän tarpeissa. 

Syksyllä käyttöön uusi AMK-valintakoe  

Syksyn yhteishaussa otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön valtakunnallinen ja digitaalinen AMK-valintakoe. Hakijat ilmoittautuivat kokeeseen yhteishaun hakemuksella. Kaikki TAMKissa tarjolla olleet koeajat täyttyivät.   

Osa AMK-tutkintoihin hakeneista valitaan suoraan todistusvalinnalla, ja he saavat tiedon opiskelupaikasta ennen valintakokeita lokakuun puolivälissä.   

Lisätietoa valintakokeista korkeakouluyhteisön verkkosivuilta. 

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku päättyi 18.9. Luvut perustuvat Opetushallituksen tämänhetkisiin tietoihin. Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 29.11. Opintopolku.fi-palvelussa. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään 9.12. Opinnot alkavat tammikuussa 2020.  

 

Lisätiedot:  
Vararehtori Päivi Karttunen, 050 568 5358, paivi.karttunen [at] tuni.fi (paivi[dot]karttunen[at]tuni[dot]fi)   
Tampereen ammattikorkeakoulun hakijapalvelut:  
Suunnittelija Tuulikki Harsia, 050 575 4470, tuulikki.harsia [at] tuni.fi (tuulikki[dot]harsia[at]tuni[dot]fi) 

 

Kuva: Jonne Renvall