Hyppää pääsisältöön

Professori Marja Jylhä sai tietokirjailijapalkinnon

Julkaistu 29.10.2022
Tampereen yliopisto
Marja Jylhä
Professori, vanhuuden tutkija Marja Jylhä on saanut yhden Vuoden 2022 Tietokirjailijapalkinnoista. Jylhä on kirjoittanut sekä tutkimuskirjallisuutta että yleistajuista tietokirjallisuutta vanhuudesta.

Marja Jylhä on maamme merkittävimpiä vanhuustutkijoita. Hän on Tampereen yliopiston gerontologian professori ja toiminut myös Tampereen yliopiston tutkimusvararehtorina. Lisäksi Jylhä oli pitkään Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteisen Gerontologian tutkimuskeskuksen (GEREC) johtaja ja varajohtaja. Hän on parhaillaan Suomen Akatemian rahoittaman Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön (CoEAgeCAare) Tampereen ryhmän johtaja. 

Suomalaisen gerontologian tutkimuksen uranuurtajana ja primus motorina vuosikymmenet toiminut Jylhä jatkaa tällä hetkellä tutkimustyötään osapäiväisenä professorina.    

Lääketieteen tohtoriksi vuonna 1986 väitelleen Jylhän väitöskirjan aihe oli oman terveyden kokeminen eläkeiässä. 

Juuri oman kokemuksen merkitys terveydessä onkin ollut Jylhän tutkimusuran kantavia teemoja. Hänen tunnetuimpia tutkimuksiaan ovat vuodesta 1995 säännöllisesti toistettu Tervaskannot 90+ -tutkimus, jossa tutkitaan yli 90-vuotiaiden terveyttä ja elämää.

Uusimmassa tietokirjassaan Vanhuustutkijan koronavuosi – myöhäiskeski-ikä ja pitkäikäisyyden vallankumous (Vastapaino, 2021) Jylhä penää suomalaiseen keskusteluun uudenlaista ikäajattelua.   

Marja Jylhä on akateemisen uransa ohella tunnettu ja arvostettu yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen näkemyksensä vanhustenhuollosta ovat perusteltuja ja rakentavia. Jylhä uskaltaa olla eri mieltä, ja hän onkin tuonut rohkeita ja oivaltavia näkemyksiään esiin vuosikymmenten ajan lukuisilla eri foorumeilla.   

Neljä muuta palkittua ovat Juha Laaksonen, Juri Nummelin, Osmo Pekonen (k. 12.10.2022) ja Pirjo Saarnia

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät palkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla lauantaina. Nyt 22. kertaa jaetut palkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. 

Tietokirjailijapalkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa Suvi Ahola, Seppo Hentilä, Karo Hämäläinen, Teemu Keskisarja, Anna Kortelainen, Katleena Kortesuo, Lasse J. Laine, Mirkka Lappalainen, Veli-Pekka Lehtola, Arto Mustajoki, Pirjo Lyytikäinen, Jake Nyman, Jukka Tarkka ja Helena Telkänranta. 

Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
  

Kuva: Jonne Renvall