Hyppää pääsisältöön

Pöhinää Pirkanmaalle - avoin seminaari

PaikkakuntaVäinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Työväenmuseo Werstas, Bertel-sali
25.3.2022 12.00–15.00
Ilmoittautumisaika päättyy 20.3.2022,0.00
hiljainen kansa, Reijo Kelan maisemataideteos
Pöhinää Pirkanmaalle: sivistystyö paikallista kansalaistoimintaa ja demokratiaa rakentamassa? - korona-rajoitusten takia, valitettavasti taas siirretään: 25.3.2022

Suomessa ihmisten paikallista osallistumista ja vaikuttamista on perinteisesti tavoiteltu sivistyksen keinoin, on rohkaistu ihmisiä erilaisuuksineen kohtaamaan, keskustelemaan ja harrastamaan yhdessä. Seminaarissa keskustellaan siitä, ketkä ja miten tekevät nykyään paikallista kansalaistoimintaa ja demokratiaa tukevaa sivistystyötä. Mikä asema ja vastuu siinä on lakisääteisellä vapaalla sivistystyöllä? 

Seminaarin taustalla on Oriveden Kampuksella elokuussa pidetty työpaja Pöhinää kylille – mitä on kansalaistoiminnan, demokratian ja sivistyksen paikallisuus (ks täältä). Sen järjesti Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi yhdessä Sivistystyön Vapaus ja Vastuu-ohjelman kanssa.  

Seminaarissa puidaan työpajan tuloksia: pohditaan kansalaistoiminnan, demokratian ja sivistystyön paikkoja, yliopiston roolia paikallista kansalaistoimintaa edistävässä sivistystyössä, toiminnan rahoitusta ja pirkanmaalaisen sivistystyön tulevaisuutta. Osallistujien toivotaan jakavan seminaarissa omia aiheeseen liittyviä kokemuksiaan ja tulevaisuuteen suuntautuvia vaihtoehtoja. 

Seminaarin alustava ohjelma: 

Juontajana Pekka Heikura 

12.00–12.15 Alueellisen sivistystyön asema tulevaisuuden Pirkanmaalla (aluekehitysjohtaja Matti Lipsanen)  

12.15–13.00 Sivistystyö paikallisen kansalaistoiminnan ja demokratian edistäjänä (johdattelijoina Anja Heikkinen & Ilkka Hjerppe) 

13.00–13.15 Kahvitauko 

13.15–14 Paikallisuuden muuttuvat merkitykset sivistystyölle (johdattelijoina Ilkka Hjerppe & Anja Heikkinen) 

14–14.30 Kansalaistoimintaa ja demokratiaa edistävän sivistystyön resurssit (johdattelijana Reijo Kahelin) 

14.30–15 Alueellisen yhteistyön tavoitteet ja mahdollisuudet 

Seminaariin ovat tervetulleita kaikki pirkanmaalaisen sivistystyön tulevaisuudesta kiinnostuneet yhteisöt ja yksilöt. Ilmoittautumiset 20.3.2022 mennessä tästä linkistä . (aiemmat ilmoittautumiset voimassa). Ilmoittautuneet saavat ennakkolukemiseksi raportin Oriveden työpajasta. 

Lisätietoja: 

Johanna Paltila, johanna.paltila [at] pirkanmaa.fi, Pirkanmaan liitto 

Reijo Kahelin, hallinto [at] orivedenkampus.fi, Osuuskunta Pro Orivesi 

Anja Heikkinen, anja.heikkinen [at] tuni.fi 

 

Järjestäjä

Pirkanmaan liitto

Lisätietoja

Johanna Paltila, johanna.paltila@pirkanmaa.fi Reijo Kahelin, hallinto@orivedenkampus.fi Anja Heikkinen, anja.heikkinen@tuni.fi