Hyppää pääsisältöön

Parhaat väitöskirjat palkittiin avajaispäivänä

Julkaistu 5.9.2022
Tampereen yliopisto
Elise Kraatila, Markus Lahikainen ja Kimmo Kraatila saivat Tampereen kaupungin väitöskirjapalkinnot parhaista väitöskirjoista. (Kuva: Jonne Renvall)
Elise Kraatila, Markus Lahikainen ja Kimmo Kartasalo saivat Tampereen kaupungin väitöskirjapalkinnot parhaista väitöskirjoista.
Yliopiston lukuvuoden avajaispäivänä palkittiin parhaita väitöskirjantekijöitä ja jaettiin Vaikuttava julkaisija -palkinnot.

Tampereen Yliopiston Tukisäätiön ja Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiön järjestämässä tilaisuudessa luovutettiin myös yliopiston Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto ja ylioppilaskunta TREY:n valitsemien Hyvien opettajien palkinnot. 

Tampereen kaupungin väitöskirjapalkinto kolmelle 

Tampereen kaupungin tiedeapurahatoimikunta palkitsi kolme väitöskirjan tekijää, joiden väitöskirjat on Tampereen yliopistossa arvioitu parhaiksi, ja hyväksytty tiedekuntaneuvostoissa arvolauseella ”kiittäen hyväksytty”. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. 

Tekniikan alan väitöskirjapalkinnon sai tekniikan tohtori Markus Lahikainen kemian alan väitöskirjastaan Advanced Light Control Strategies of Polymer Networks for Soft Robotics.

Terveyden alan väitöskirjapalkinnon sai tekniikan tohtori Kimmo Kartasalo biolääketieteellisen tekniikan alan väitöskirjastaan Machine Learning and 3D Reconstruction Methods for Computational Pathology

Yhteiskuntatieteiden alan väitöskirjapalkinnon sai filosofian tohtori Elise Kraatila kirjallisuustieteen alan väitöskirjastaan The Crisis of Representation and Speculative Mimesis: Rethinking Relations Between Fiction and Reality with 21st-Century Fantasy Storytelling

Tukisäätiöt myönsivät väitöskirjatyöstipendit kaikille muille viime vuonna kiittäen hyväksyttyjen väitöskirjojen tekijöille. Stipendi on suuruudeltaan 1 500 euroa, ja sen sai 23 henkilöä. 

Vaikuttava julkaisija -palkinto kolmelle tutkijalle 

Vaikuttava julkaisija -ehdokkaat ovat seulottu kaikista TUNICRIS-tutkimustietojärjestelmän tutkijaprofiileista. 

Ehdokkaiden valinnassa on huomioitu, tutkija on joko tohtorikoulutettava tai lähiaikoina tohtoritutkinnon suorittanut henkilö. Tutkijan omien tutkijaprofiilien on oltava pääosiltaan kunnossa. 

Palkintojen tavoitteena on kannustaa tutkijaa, joka on osoittanut akateemisella aktiivisuudellaan omaksuneensa avoimen tieteen toimintakulttuurin julkaisutoiminnassa ja mahdollisesti myös tutkimusaineistojen avaamisessa. Lisäksi tutkija on kiinnittänyt huomiota oman näkyvyytensä ja vaikuttavuutensa esilletuomiseen. 

Tukisäätiöt haluavat kannustaa tutkijoita viestimään tutkimuksestaan sekä tiedeyhteisölle että yleisölle – tieteellisen julkaisemisen periaatteiden mukaisesti. 

Palkinto on 2000 euroa. 

Palkinnon saivat tällä kertaa tuntiopettaja Nina Savela yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta, tutkijatohtori Angela Serra lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta sekä tutkijatohtori Aleksandr Ometov informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.