Hyppää pääsisältöön

Oranssilla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan - Tampereen yliopisto osallistuu YK-kampanjaan

Julkaistu 25.11.2020
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston osallistuu YK:n Oranssit päivät-kampanjaan.
Keskustakampuksen Päätalon julkisivu valaistiin oranssiksi kampanjan kunniaksi. Kuva: Jonne Renvall
Tampereen yliopisto osallistuu YK:n Oranssit päivät -kampanjaan, jonka aikana järjestetään tapahtumia naisiin kohdistuvaan väkivallan lopettamiseksi. Osana kampanjaa maamerkkejä valaistaan oranssiksi ympäri maailmaa. Värin saa myös yliopiston Keskustakampuksen Päätalon julkisivu.

Pimeään vuodenaikaan Päätalon julkisivulle heijastuu taiteilija Charles Sandisonin valotaideteos Universitas, 2019. Nyt taitelija muokkaa teokseen oranssin värin kampanjan kunniaksi. Sandison kertoo myös lisänneensä teokseen kuvia naisista, jotka ovat opiskelleet ja työskennelleet yliopistossa. 

– Väkivalta naisia kohtaan on globaali ongelma ja toivottavasti sekä tyttöjen, poikien, miesten ja naisten koulutus on yksi osa ratkaisua, Charles Sandison sanoo. 

Hänestä on käsittämätöntä, miten Suomen tapaisessa tasa-arvomaassa naiset silti kohtaavat paljon väkivaltaa. 

– Tämä oranssi muistutus on hyvä keino pitää yllä keskustelua aiheesta. Tasa-arvo ei ole pois keneltäkään vaan todellisuudessa päinvastoin. 

Tampereen yliopiston vararehtori, tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyöryhmän puheenjohtaja Juha Teperi pitää tärkeänä, että aihe aktivoi rivejä laajalti.  

– Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessakin merkittävä ongelma, mutta usein suljemme silmämme sen olemassaololta. Yliopistomme haluaa olla mukana muistuttamassa ongelmasta ja erityisesti siitä, että meidän kaikkien tulee tehdä osamme sen ratkaisemisessa, Teperi toteaa. 

Suomesta mukaan on tähän mennessä lähdössä kolmisenkymmentä kohdetta 19 paikkakunnalla. Tampereella oranssiksi valaistaan muiden muassa Tampere-talo ja Näsinneula. 

UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas kiittää tamperelaisten osallistumista.  

– Nyt jos koskaan on tärkeää ottaa kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Väkivaltaa tapahtuu jokaisessa maassa, kaupungissa, kunnassa ja kylässä, eikä missään tule ummistaa silmiä aiheelta. 

– Onkin huiman hienoa ja tärkeää, että UN Womenin ystävät myös Tampereella ovat aktiivisesti nostamassa aihetta esiin. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos ja pandemia, jonka kitkemiseksi tarvitaan meitä kaikkia, Hirsikangas sanoo. 

Oranssit päivät käynnistyvät Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta. Kaksiviikkoinen kampanja huipentuu 10.12. YK:n ihmisoikeuksien päivänä.  

UN Women -järjestön mukaan yksi kolmesta naisesta maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, useimmiten kumppaninsa taholta. Kun mukaan lasketaan seksuaalinen häirintä, luku on vielä suurempi. Suomessa taas joka kolmas nainen on kokenut lähisuhdeväkivaltaa, järjestö muistuttaa. 

Jokainen voi osallistua tunnustamalla väriä esimerkiksi pukeutuen tai vaikuttaen somessa. Lisäksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ottaa vastaan lahjoituksia. 


Charles Sandisonin oranssiksi muokkaama teos on esillä illalla 25.11. Päätalon seinustalla, Kalevantie 4. 


Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Lue lisää
UN Women Suomi: 

Oranssit päivät  

Uutinen kampanjasta