Yhteistyö

Opiskelija-asunnot ovat puurakentamisen edelläkävijöitä Suomessa

Puukerrostalo Tampereella.
Puukerrostalo Tampereen Härmälässä.
Puusta pitkälle -julkaisu esittelee kolmen eri korkeakoulun arkkitehtuurin ideakilpailun voittajatyöt. Digijulkaisussa käsitellään myös laajemmin teollista puurakentamista ja opiskelija-asumista.

Puusta pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 20192020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla.

Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Arkkitehtikilpailu, jossa opiskelijat suunnittelevat opiskelijoille puusta oli puurakentamisen edistämisohjelman kannalta erittäin kiinnostava. Puun käyttö rakentamisessa on sitä, mihin arkkitehtiopiskelijat haluavat perehtyä ja siihen kilpailut ovat hyvä keino. Samalla tietoisuus kestävästä rakentamisesta lisääntyy. Tarvitsemme tulevaisuudessa puuta tuntevia suunnittelijoita enemmän ja enemmän eli töitä on tiedossa, ohjelmapäällikkö Petri Heino ympäristöministeriöstä sanoo.

Yhteistyötä yli tiedekuntarajojen

Julkaisun toteuttivat ympäristöministeriön aloitteesta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry ja Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan innovaatioalusta CoreLab.

Teemaan sopivasti työn toteutti kaksi Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijaa.

Tinja Hokkanen ja Minttu Kokko tekivät upeaa työtä projektin parissa. Työ vaati heiltä aktiivista ja omatoimista otetta. Oli mukavaa tehdä tällaista poikkitieteellistä yhteistyötä yliopiston sisällä, toivottavasti löydämme jatkossakin yhteisiä projekteja. Erikoiskiitos vielä Marko Ala-Fossille journalistiikan laitokselle. Hän auttoi meitä löytämään sopivat tekijät, CoreLabin projektipäällikkö Jaakko Kinnunen toteaa.

21-sivuinen julkaisu on tarkoitettu suurelle yleisölle, mutta myös rakentamisen ammattilaiset löytävät sen sivuilta varmasti mielenkiintoista luettavaa. Ympäristöministeriön tavoitteena on lisätä tietoa teollisesta puurakentamisesta ja olla aktiivisesti mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Lisätietoja:

Tutustu Puusta pitkälle -julkaisuun SOAn sivuilla.

Ohjelmapäällikkö Petri Heino, ympäristöministeriö, 0295 250 203petri.heino [at] ym.fi (, )

Tenure track -professori Markku Karjalainen, Tampereen yliopisto, 040 5832 127markku.karjalainen [at] tuni.fi ( )

CoreLabin projektipäällikkö Jaakko Kinnunen, Tampereen yliopisto, 050 4377 144,  jaakko.kinnunen [at] tuni.fi

Uusimmat uutiset kategoriassa Yhteistyö

Uusimmat uutiset