Hyppää pääsisältöön

Naissotilaat-tv-sarja tuo uutta näkökulmaa sukupuolirooleihin

Julkaistu 17.12.2019
Tampereen ammattikorkeakoulu
Naissotilaat-sarjan kuva
Ohjaaja ja käsikirjoittaja Ninni Rokosa haluaa vaikuttaa asioihin kertomalla tarinoita. Naissotilaat-tv-sarjan kautta hän voi välittää näkökulmaa siitä, miten armeija kasvattaa ja muuttaa vapaaehtoista asepalvelusta suorittamaan lähteneitä tyttöjä ja naisia.

Suomalaisessa tuotannossa vastaavia sarjoja naisista ei ole Rokosan mukaan aiemmin tehty. Parhaillaan kuvataan jo Naissotilaat-tv-sarjan kolmatta tuotantokautta.  

Sarja on nyt toisen kerran Kultainen Venla -ehdokkaana. Rokosan mielestä on hienoa olla seitsemän parhaan joukossa.

Kiitokset tuomareille hyvästä mausta. Yleisöäänestys on hieno juttu, koska he, joille näitä ohjelmia tehdään, pääsevät päättämään voittajan. Jos äänestyksen voittaa, se on arvokasta, Rokosa jatkaa ja toivoo, että fanit näkevät äänestysmahdollisuuden.

Nuorten naisten näkökulma nousee esiin 

Rokosan tavoitteena oli tehdä sarja sellaisista nuorista naisista, joihin nuoret tytöt ja naiset voivat samaistua. Samalla katsojat voivat ihailla heidän rohkeuttaan, aitouttaan ja itsenäisyyttään. Hänen mielestään mediassa on totuttu näkemään naiset vain tietyissä ja liian kapeissa rooleissa, joten media tarvitsee tytöille ja naisille uusia roolimalleja, joita todellinen maailma on täynnä.

Käsikirjoittaminen ja ohjaaminen ovat luovaa ja taiteellista työtä, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Se on ollut minulle jo alusta asti tärkeää, Rokosa toteaa.

Naissotilaat-sarjassa naiset ovat fiksuja ja tavoitteellisia toimijoita, jotka ovat vapaaehtoisesti päättäneet mennä vieraaseen, uuteen ja täynnä haasteita olevaan miehiseen maailmaan. Rokosa on halunnut teini-iästä lähtien päästä vaikuttamaan hänelle tärkeisiin asioihin, joita sarjassa on monia. Katsoja herätetään kysymään esimerkiksi, että “jos armeija tekee pojasta miehen, mitä se tekee tytöstä”. Sarjan tehtävänä on kertoa myös muutoksesta ja kasvusta nuorten naisten näkökulmasta ja heidän omalla äänellään. 

Asenne, usko itseen ja sisu ovat tärkeitä arvoja, joita haluan sarjan kautta tuoda esille, Rokosa tähdentää. 

Ninni Rokosa
Ninni Rokosa asuu ja työskentelee Tampereella. Kuva: Petro Salminen

Pelotonta asennetta, uskoa itseen ja halua kehittää itseään 

Rokosa on opiskellut medianomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Elokuvan ohjaamista ja käsikirjoittamista opetti jo tuolloin elokuvaohjaaja, lehtori Arto Koskinen. Rokosan mukaan opettajalla voi olla iso merkitys siihen, mitä opiskelijasta tulee. 

Minulla on ollut aina vahva usko itseeni ja paljon motivaation lähteitä, mutta Arto oli TAMKissa opiskellessani yksi merkittävimmistä opettajistani, joka kannusti hyvällä tavalla eteenpäin. 

Hyvä ohjaaja ja käsikirjoittaja on Rokosan mielestä utelias ja menee sinnekin, mikä tuntuu vieraalta ja oudolta. On haluttava rypeä siellä epämukavuusalueella. Pelotonta ja intohimoista asennetta tarvitaan, mutta myös herkkyyttä, joten introvertin piirteistä sekä hyvästä huumorintajusta on paljon hyötyä.  

Lisäksi tarvitaan halua oppia ja kehittää itseään jatkuvasti, olla kiinnostunut kaikesta, mutta myös periksiantamattomuus, sisu ja asenne auttavat eteenpäin menemiseen. 

 

Kultainen Venla yleisöäänestys 16.12.2019 - 9.1.2020 (Paras ohjelma, Paras esiintyjä). 

Tammikuun 17. päivä nähdään Kultainen Venla -kilpailu MTV3-kanavalla. 

 

Teksti: Arja Lundan

Pääkuvassa Naissotilaat 2 -sarjan yksi päähenkilö, Anne Isokorpi, harjoittelemassa käsikranaatin heittämistä Kiikalan taisteluharjoituksessa. Kuva: Kirsikka Lyhteilä

Kuvat: Petro Salminen ja Kirsikka Lyhteilä