Hyppää pääsisältöön

Minna van Gerven: Hyvinvointivaltion digitalisaatio – uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu 14.6.2022
Tampereen yliopisto
Minna van Gerven on sosiaalipolitiikan professori yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Hänen nykyinen tutkimuksensa keskittyy teknologiseen aikakauteen ja ajankohtaisiin sosiaalipoliittisiin kysymyksiin digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Hän on kiinnostunut erityisesti hyvinvointivaltion muutoksista keskellä teknologian kehitystä.

Van Gerven kertoo teknologian murroksen vaikuttaneen esimerkiksi sosiaaliturvaetuuksien prosessointiin ja palveluihin ohjaamiseen. Digitalisaatio ja teknologia suuntaavat myös sitä, kuinka sosiaaliturvaa ja hyvinvointia voidaan tulevaisuudessa tuottaa. Korona-ajan digiloikka on esimerkki teknologian kehityksen eksponentiaalisesti kiihtyvästä tahdista.

– Tekno-optimistisessa maailmassa teknologia nähdään usein suurena mahdollisuutena. Teknologinen kehitys nähdään silloin luonnollisena kehityskulkuna ja hyvinvoinnin mahdollistajana: Tekniikan avulla voimme ratkaista suuria yhteiskunnallisia ongelmia ja korvata myös ihmistyömäärää, van Gerven kuvailee.

Hyvinvointivaltion digitalisaatio tuo kuitenkin mukanaan myös kriittisiä kysymyksiä informaatioteknologian ja automaation eettisistä perusteista ja niiden eriarvoistavista käytännöistä. Pystyvätkö esimerkiksi kaikki Kelan asiakkaat tarvittavaan digiloikkaan? Miten julkinen sektori toimii datafikaation aikakaudella ja millaisia riskejä dataan ja tekoälyyn liittyy? 

–On tärkeää, ettei teknologiaa kehitetä vain teknologiayritykset etulinjassa. Tarvitaan yhteiskuntatieteitä vaikuttamaan siihen, millaista teknologiaa kehitetään ja miten sitä käytetään niin, että innovaatiot vastaavat kansalaisten ja hallinnon tarpeisiin.

Minna van Gervenin yhteystiedot