Hyppää pääsisältöön

Mark van Gils: Päätöksenteko terveydenhuollossa – voiko teknologia auttaa?

Julkaistu 14.6.2022
Tampereen yliopisto
Mark van Gils on digitaalisen terveydenhuollon professori lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa. Hänen tutkimustyönsä käsittelee koneoppimista, tilastoja, signaalinkäsittelyä sekä terveyden ja hyvinvoinnin sovelluksiin käytettäviä tekoälymenetelmiä.

Van Gilsin mukaan terveydenhuolto on ala, jolla tekoäly on ollut lupaavaa jo vuosikymmenien ajan. On olemassa monia rohkaisevia esimerkkejä sen hyödyntämisestä tapauksissa, joissa käsillä oleva tehtävä on suhteellisen yksinkertainen, kuten puheentunnistus tai kuvan analysointi. Tekoälyn käyttöönotto terveydenhuollossa on kuitenkin ollut paljon hitaampaa kuin muilla aloilla.

– Jos mennään vaikeampiin tehtäviin, kuten monimutkaisen diagnoosin tekemiseen, potilaan hoidon suunnitteluun tai sairaalan resurssien oikein ohjaamiseen, asiat mutkistuvat nopeasti, ja tästä löytyy vähemmän tekoälypohjaisia menestystarinoita.

Van Gils on kiinnostunut luomaan vaikuttavia ratkaisuja nykypäivän datan käyttämiseen. Tehtävä ei ole yksinkertainen, koska datan kerääminen, tavoitteiden asettaminen ja hyödyllisyyden arviointi ovat monimutkaisia seikkoja, ja terveydenhuollon ympäristö, jossa menetelmiä on tarkoitus käyttää, on usein vielä monimutkaisempi.

Van Gilsin mukaan tekoälyä voitaisiin käyttää tukemaan päätöksentekoa terveydenhuollossa ja esimerkiksi vähentämään terveydenhuollon resurssien kestämätöntä rasitusta, joka johtuu elinajanodotteen kasvusta.

– Kun yhdistetään nämä toimet – älykäs datankäsittely, vaikuttavien tavoitteiden määrittäminen ja kaikkien sidosryhmien mukaan ottaminen alusta alkaen – meillä on käsissämme avaimet, joiden avulla voimme toteuttaa tekoälyn tuomat valtavat mahdollisuudet terveydenhuollossa.

Van Gilsin yhteystiedot