Hyppää pääsisältöön

Leena Aarikka-Stenroos: Teknologialiiketoiminta − mitä se on, varsinkin kiertotalouden ja ilmastonmuutoksen aikana

Julkaistu 10.5.2021
Tampereen yliopisto
Leena Aarikka-Stenroos
Leena Aarikka-Stenroos on tuotantotalouden professori johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Hänen tutkimusalueensa tuotantotalouden alalla on teknologia- ja innovaatioliiketoiminta. Tutkimuksellaan hän hahmottaa, miten esimerkiksi kiertotalousteknologiat jalkautetaan yhteiskuntaan, ja miten ne kääntyvät liiketoiminnaksi.

– Tällä hetkellä yhteiskunta tarvitsee kipeästi ympäristöllisesti kestävämpiä teknologioita. Tutkimuksestamme saatava tieto auttaa teknologiayrityksiä ja koko yhteiskuntaa kehittymään niin, että meillä on kestäviä teknologioita käytössämme myös tulevaisuudessa, Aarikka-Stenroos kertoo.

Aarikka-Stenroosin mukaan sen sijaan, että ostamme tavaroita, joiden tuotanto ja hävittäminen kuormittaa ympäristöä, meidän pitäisi kierrättää, käyttää uudelleen ja vähentää resurssien kulutusta. Tämä on mahdollista uudenlaisen ja uusiutuvan teknologialiiketoiminnan kautta.

– Teknologiayritykset kehittävät esimerkiksi uusia materiaaleja, joita voidaan kierrättää paremmin ja uusia digitaalisia teknologioita, jotka pienentävät hävikkiä tai mahdollistavat palvelun tuotteen sijaan, Aarikka-Stenroos kertoo.

Aarikka-Stenroosin mukaan kasvava ympäristöllinen paine tarkoittaa mittavaa muutostarvetta ja myös uusiutumismahdollisuutta teknologiayritysten liiketoiminnan rakenteissa.

– Kun pyrimme kohti ympäristöllistä kestävyyttä, ja yrityksissä kehitetään uusia kiertotalouden mahdollistavia teknologioita, on tärkeää olla mukana tutkimuksen kautta hahmottamassa, miten nämä teknologiat kääntyvät liiketoiminnaksi. Minua inspiroi tutkimuksessa eteenpäin se, miten teknologia, me ihmiset ja liiketoiminta olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Leena Aarikka-Stenroosin yhteystiedot