Tapahtuma

Kun alat puhua (Kad tu sāksi runāt)

Esityskuva näytelmästä Kun alat puhua. Kuvassa näyttelijät istuvat tuoleilla ja puhuvat keskenään.
Tämänkertainen Nätyn vieraalla kielellä näyttelemisen projekti toteutettiin latvian kielellä yhteistyössä Latvian Kulttuuriakatemian kanssa. Nätyn kolmas vuosikurssi harjoitteli Latviassa dramaturgiopiskelija Marta Stokovan kirjoittaman näytelmän Kad tu sāksi runāt (Kun alat puhua) esitykseksi kolmen latvialaisen ohjaajaopiskelijan johdolla elokuussa 2021, jolloin se esitettiin kahdesti Zirgu Pasts -näyttämöllä Riiassa.

Pandemiatilanteen vuoksi produktion Suomen-vierailu siirtyi lukuvuoden aikana useaan kertaan. Se nähdään viimein Tampereella Teatterimontussa sunnuntaina 8.5.2022 klo 17 ja maanantaina 9.5.2022 klo 19. Esityksessä on suomenkielinen tekstitys. 

Kun alat puhua on omalaatuinen ja monitasoinen näytelmä, joka kuvaa nykyihmisten yksinäisyyttä ja kohtaamattomuutta sekä yrityksiä ylittää ne. Inhimillisten olioiden rinnalla näytelmässä esiintyy muun muassa puita, eläimiksi uudesti syntyneitä ihmisiä sekä kalanmäti. 

Latvian kielellä tehty esitys kuuluu kolmannen vuosikurssin opintojaksoon Vieras kieli näyttämöllä. Se on jatkoa Nätyllä vuodesta 1995 toteutetulle vieraalla kielellä näyttelemisen kurssille, jonka keskeisenä osaamistavoitteena on näyttelijän ruumiillisen ja -puheilmaisun syventäminen ja laajentaminen aiemmin tuntemattomalla kielellä työskentelyn kautta. Tällä kertaa jaksolla harjoiteltiin myös erilaisissa ja -kielisissä teatterikulttuureissa kasvaneiden ja opiskelevien taiteilijoiden välistä yhteistyötä. 

Jakso on toteutettu Norteas-verkoston ja Erasmus+-rahoituksen tuella. 

— 

Näytelmän kirjoittaja: Marta Stokova 

Ohjaajat: Dana Avotina-Lace, Martins Kalita ja Kaiva Kumerova-Polarada 

Näyttelijät: Henriikka Heiskanen, Esme Kaislakari, Aino Karlstedt, Kasperi Kola, Katriina Lilienkampf, Eero-Heikki Puustinen, Emmi Ranta-Ojala, Vilma Sippola, Miika Suonperä, Lasse Viitamäki, Senna Vodzogbe 

Tuottajaopiskelija: Līva Lilija Graņica 

Suomennos: Hilkka Koskela 

Valosuunnittelu: Dainis Sumišķis 

Projektipäällikkö/tuottaja: Zane Kreicberga 

Tuottaja Suomessa: Tuula Parviainen 

Ohjaavat opettajat: Pauliina Hulkko, Kārlis Krūmiņš, Tiina Syrjä 

Tekstitys: Tiina Syrjä 

Kuva: Janis Lescinskis 

 

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

Järjestäjä

Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Näty

Lisätietoja

Tuottaja Tuula Parviainen, puh. 1901 522 tai tuula.parviainen@tuni.fi