Hyppää pääsisältöön

Kiinnostavatko automaattiset autot? Osallistu kyselyyn!

Julkaistu 22.4.2022
Tampereen yliopisto
Kuvituskuva liikenteestä.
Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tutkijat selvittävät Suomessa asuvien halukkuutta käyttää ehdollisesti automaattisia autoja. Voit osallistua tutkimukseen vastaamalla kyselyyn.

Vernessä selvitetään Suomessa asuvien halukkuutta käyttää ehdollisesti automaattisia autoja erilaisissa sää- ja tieolosuhteissa. Ehdollisesti automaattinen auto käyttää useita kuljettajaa avustavia toimintoja, kuten esimerkiksi kaistalla pysymisen avustinta ja mukautuvaa vakionopeudensäädintä, tehdäkseen päätöksiä, jotka perustuvat ajotilanteiden muutoksiin auton ympäristössä.

– Kun nämä toiminnot ovat käytössä, ihminen ei toimi kuljettajan roolissa, vaikka hän istuisikin kuljettajan istuimella. Kun toiminnot pyytävät, kuljettajan istuimella istuvan täytyy ryhtyä kuljettajaksi. Automaattisen ajamisen toiminnot voivat ajaa autoa rajoitetuissa olosuhteissa, eivätkä ne ole toimintakykyisiä, elleivät kaikki ehdot täyty, tutkijatohtori Roni Utriainen Liikenteen tutkimuskeskus Vernestä kertoo.

Kysely sisältää kysymyksiä vastaajan taustatiedoista ja ajotottumuksista sekä näkemyksistä automaattisia autoja kohtaan. Kyselyyn vastataan nimettömänä, ja vastaaminen kestää noin 15 minuuttia. Vastaukset raportoidaan osana tieteellistä tutkimusta siten, että yksittäisen henkilön vastauksia ei voida tunnistaa.

Osallistu tutkimukseen vastaamalla kyselyyn!

Lisätietoja tutkimuksesta:
Assistant Professor Steve O'Hern, steve.ohern [at] tuni.fi
tutkijatohtori Roni Utriainen, roni.utriainen [at] tuni.fi