Tiedote

Kansallisen rokotetutkimuksen erityistehtäväyhtiön perustaminen etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Tampereen yliopisto (Tampereen korkeakoulusäätiö TKS) ovat valmistelleet yhteisen rokotetutkimusyhtiön perustamista. Yhtiön muodostavat Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisiin rokotetutkimuksiin liittyvät toiminnot. Rokotetutkimusyhtiön perustaminen on hyväksytty valtioneuvoston istunnossa 2. joulukuuta.

Valtio omistaa perustettavasta yhtiöstä 51 % ja Tampereen yliopisto 49 %. Perustettava yhtiö on valtion erityistehtäväyhtiö ja sen omistajaohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Perustettavan yhtiön nimi on Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy ja sen kotipaikka on Tampere. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen ja THL:n kaupallisen rokotetutkimustoiminnan pääpaikat ovat nykyisinkin Tampereella.

Valtioneuvoston päätöksenteon jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Tampereen korkeakoulusäätiö allekirjoittavat yhtiön perustamiseen vaadittavat asiakirjat. Asiakirjojen allekirjoittamisen jälkeen yhtiö rekisteröidään. Yhtiön hallitus on toimivaltainen jo päätöksenteon jälkeen ja yhtiön hallitus ryhtyy sille kuuluviin tehtäviin.

Yhtiön perustamiseen on saatu valtion vuoden 2021 talousarviossa 8 000 000 euron määräraha. Määrärahan on tarkoitus kattaa alkupääomitus ja yhtiön perustamista edeltävät perustamiskustannukset.

Yhtiön perustamisella on tarkoitus osaltaan taata ja vahvistaa suomalaista rokotetutkimusosaamista, jotta Suomeen ja maailmalle saadaan hyvin tutkittuja, vaikuttavia ja turvallisia rokotteita. Lisäksi tavoitteena on pandemian kaltaisiin terveysuhkiin varautuminen ja tutkimusinvestointien lisääminen Suomeen.

Aiheesta muualla: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote valtioneuvoston päätöksestä

Uusimmat uutiset kategoriassa Tiedote

Uusimmat uutiset