Hyppää pääsisältöön

Johanna Vehkoo journalistiikan työelämäprofessoriksi

Julkaistu 1.6.2022
Tampereen yliopisto
Työelämäprofessori Johanna Vehkoo
Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorin tehtävään on valittu lukuvuodeksi 2022–2023 toimittajan työssään disinformaatioon ja faktantarkistukseen erikoistunut journalisti ja tietokirjailija, LongPlayn perustajajäsen Johanna Vehkoo.

Johanna Vehkoo aloittaa Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina elokuussa 2022. Vehkoon työelämäprofessuurivuoden kantavana teemana on journalismin suhde faktuaalisuuteen ja disinformaatioon sekä toisena teemana journalismin suhde uuteen teknologiaan. 

– Kiinnostuin itse misinformaatiosta ja faktantarkistuksesta 2010-luvun alussa, kun kirjoitin ensimmäistä kirjaani Painokoneet seis – Kertomuksia uuden journalismin ajasta (Teos, 2011). Sittemmin näistä teemoista on tullut vuosi vuodelta yhä suurempi osa työnkuvaani. 

Johanna Vehkoo on tämän aihepiirin johtavia asiantuntijoita Suomessa: hän on kirjoittanut Ylelle Valheenpaljastaja-juttusarjaa vuodesta 2015 ja tehnyt myös samannimistä podcastia, kirjoittanut vuonna 2019 julkaistun Valheenpaljastajan käsikirjan sekä opettanut tiedon verifioinnin ja faktantarkistuksen käytännön taitoja vuosien aikana tuhansille ihmisille. 

– Ainakin vuodesta 2015 lähtien on voinut hyvin perustein sanoa, että misinformaation tunnistamisen ja faktantarkistuksen taidot eivät ole koskaan olleet niin tärkeitä kuin juuri nyt. Ensin syynä oli pakolaiskriisi ja rasistinen disinformaatio, sitten Yhdysvaltain vaalit ja Brexit-äänestys, seuraavaksi pandemia ja harhaanjohtava terveystieto. Nyt tietenkin sotaan kuuluvat informaatiovaikuttaminen ja propaganda. 

Vehkoo pitää työelämäprofessuuria hienona tilaisuutena sukeltaa hetkeksi yliopistomaailmaan. Edellisen kerran hän pääsi tekemään niin Oxfordin yliopistossa, jonka Reuters-instituutissa hän vietti kaksi vuotta fellow'na 2009–2011. 

– Yliopistokeikat ovat luksusta journalistille, koska akateeminen ympäristö mahdollistaa syvällisen perehtymisen ja oman alan ajattelun tavoilla, joille ei ole toimittajantyössä tilaa. 

Johanna Vehkoo on Tampereen yliopiston alumni, hän valmistunut 2008. 

– Odotan innokkaasti opiskelijoiden tapaamista. On kiinnostavaa nähdä, miten journalismin yliopisto-opetus on muuttunut sitten omien opiskeluaikojeni. Pyrin siihen, että työpajakursseilleni osallistuvista opiskelijoista tulee Suomen kärkeä tiedon verifioinnissa. 

Johanna Vehkoon toisena teemana lukuvuodelle 2022-2023 on journalismin suhde uuteen teknologiaan. 

– Toisen teeman tarkoitus on johdattaa opiskelijat kriittisen teknologiajournalismin pariin. Tällä en tarkoita pelkästään datan ja teknologisten ominaisuuksien ymmärtämistä, vaan teknologian demokratiavaikutusten pohdintaa. Olen toimittajana erityisen kiinnostunut teknologian ja demokratian risteyskohdista. 

– Ymmärrys molemmista teemoista antaa opiskelijoille erinomaiset valmiudet siirtyä työelämään. Vaikka teknologiat, alustat ja myös verifioinnin työkalut muuttuvat, kriittisen ajattelun pohja pysyy. 

Toukokuussa 2022 Johanna Vehkoo sai lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinnon. Vehkoo on tehnyt näkyväksi suomalaisen yhteiskunnan rakenteita, jotka estävät sananvapauden toteutumista.  

Työelämäprofessoriksi valitaan vuosittain kokenut journalisti, jonka odotetaan jakavan tietojaan ja kokemustaan alan opiskelijoille sekä antavan panoksensa journalismin opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen, toteaa Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen. 

– Valintaryhmän perustelut Johanna Vehkoon valinnalle ovat vahvat. Vehkoo on erittäin ansioitunut journalisti ja journalismin tutkija. Hän on julkaissut useita kirjoja ja artikkeleita journalismin digitalisoitumisesta, faktantarkastuksesta, joukkoistamisesta journalismin tiedonhankinnassa sekä verkossa tapahtuvasta häirinnästä. Vehkoolla on poikkeuksellisen korkeatasoinen osaaminen faktantarkastuksessa ja disinformaation tunnistamisessa, ja häntä voi pitää niiden osalta alan kärkiasiantuntijana Suomessa. 

Jyrki Vuorinen lisää, että valintaryhmä piti Johanna Vehkoon vahvuutena myös hänen kansainvälisiä verkostojaan. Toimittajan uransa ohella hän on toiminut vierailevana tutkijana muun muassa Oxfordin yliopistossa (Reuters Institute for the Study of Journalism) ja Woodrow Wilson Centerissä Washingtonissa. Hän on vuosien mittaan tehnyt myös yhteistyötä Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETin kanssa. 

– Lisäksi työsuunnitelmassaan Vehkoo hahmotteli opetusohjelman, joka kiinnittyy tarkasti journalismin kannalta keskeisiin teemoihin, kuten faktantarkastukseen sekä journalismin teknologiasuhteeseen, mikä on erityisen merkittävä ansio haussa olleen tehtävän kannalta. Hänen esiin nostamansa ideat sopivat erinomaisesti Tampereen yliopiston profiiliin ja journalistiikan opetuksen tavoitteisiin ja sen pitkään linjaan. 

Journalistiikan vierailijaprofessuuri, nykyinen työelämäprofessuuri, on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen. Tehtävää hoitaa tänä lukuvuonna (2021–2022) toimittaja Ritva Leino. Lukuvuoden 2022-2023 työelämäprofessorin rekrytoinnin valintaryhmässä olivat Jutta Högmander Aamulehdestä, Tampereen yliopistolta Marko Ala-Fossi, Heikki Heikkilä, Timo Hämäläinen, Milla Madetoja, Iiris Ruoho, Meri Vuorela, Jyrki Vuorinen ja Riitta Yrjönen. 

  

Lisätiedot: 

Johanna Vehkoo

johanna [at] longplay.fi
  

Jyrki Vuorinen

jyrki.vuorinen [at] tuni.fi

040 8490 110 

Aiemmat journalistiikan työelämäprofessorit (nimike journalistiikan vierailijaprofessori vuoteen 2018 asti): 

2007-2008 Hannu Olkinuora

2008-2009 Heikki Hellman

2009-2010 Hanna Rajalahti

2010-2011 Hannu Pulkkinen

2011-2012 Iikka Vehkalahti

2012-2013 Tuomo Pietiläinen

2013-2014 Elina Grundström

2014-2015 Renny Jokelin

2015-2016 Rauli Virtanen

2016-2017 Hanna Nikkanen

2017-2018 Jussi Pullinen

2018-2019 Elina Paasonen

2019-2020 Olli Seuri

2020-2021 Reetta Räty

2021-2022 Ritva Leino



Kuva: Antti Yrjönen