Hyppää pääsisältöön

Ilo ja kunnia olla mukana edistämässä naisten uraa teknologia-alalla

Julkaistu 14.10.2019
Tampereen yliopisto
nainen vr lasit päässä
FITech ICT-verkostoyliopiston yhtenä toimijana Tampereen yliopisto sai mahdollisuuden järjestää yhteistyössä TEK:in kanssa Hervannan kampuksella kisakatsomon Finlandia-talon loppuunmyydystä Women in Tech –tapahtumasta. Kampusklubi tarjosi runsaslukuiselle osallistujajoukolle erinomaiset puitteet seurata live-striimausta, vaihtaa ajatuksia ja verkostoitua.

Women in Tech –tapahtuman 11.10 pääteemana oli: ”Impact Our Future”. Tapahtuman esitykset nostivat ansiokkaasti esiin sen, miten naiset eri puolilla maailmaa työskentelevät ja vaikuttavat tekniikan ja teknologian alalla jo tänä päivänä. Keynote-puhuja Charity Wanjiku (C.O.O., Strauss Energy Ltd) on ponnistanut johtajaksi teknologia-alalle huolimatta kotimaansa Kenian patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa asenteet ja kulttuurillinen ilmapiiri vaikeuttavat monin tavoin naisten etenemistä johtaviin asemiin yrityksissä. Charity painotti esityksessään sinnikkyyden ja periksiantamattomuuden merkitystä: ”Challenges are many. Walk through them”. Esityksensä lopuksi hän kehotti työskentelemään tavoitteellisesti sen eteen, että maailma olisi parempi paikka heille, jotka syntyvät tänään. 

Suomalaisen menestystarinan naisista teknologia-alan start-upin perustajina esitteli Sulapac Oy:n Laura Tirkkonen-Rajasalo. Esityksessään hän toi esiin havahduttavia faktoja meriin päätyvän muovijätteen määrästä. Mikäli muovijätteen määrä, joka meriin päätyy, jatkaa kasvamistaan samaa tahtia kuin tänä päivänä, vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Tätä maailmanlaajuista ongelmaa Sulapacin perustajat Laura Tirkkonen-Rajasalo ja Suvi Haimi ovat lähteneet ratkaisemaan biohajoavilla pakkaustuotteilla.  

Hervannan kisakatsomossa osallistujat pääsivät pohtimaan myös tulevaisuutta Swecon Sanna-Maria Järvensivun, Niina Laasosen ja Heini Jokisen esityksen "Energiamurros kestävän ja hiilineutraalin kaupungin ydin" yhteydessä. Osallistujat niin Finlandia-talossa kuin Hervannan kisakatsomossa ideoivat parempia uutisia energiamurroksesta vuodelle 2035 iltapäivälehtien lööppien tyyliin ja jakoivat tuotoksiaan Twitterissä tunnisteella #urbaninsight. Kisakatsomossa ennustettiin tulevaisuutta yhdessä lööpissä näin: “Sanakirjassa jäte korvattiin raaka-aineella”. 

Women in Tech –tapahtuman sisällöt antoivat katsauksen siitä, kuinka merkittävä rooli naisilla on jo tänä päivänä teknologia-alalla. Roolia tulee kuitenkin aktiivisesti kasvattaa, laajentaa ja monipuolistaa. Naisten potentiaalia tarvitaan teknisillä aloilla. Tämä on kiistämätöntä. Tyttöjen ja nuorten naisten innostaminen alan opintoihin on tärkeää. Yhtä tärkeää on jo työelämässä olevien naisten saaminen mukaan kehittämään osaamistaan tekniikan ja teknologian aloilta. FITech ICT –verkostoyliopisto tarjoaa väylän osaamisen kehittämiseen esimerkiksi ohjelmoinnista, kuten Tampereen yliopiston FITech ICT-projektivastaava Teemu Rauhala tapahtumassa kertoi. Verkostoyliopisto tarjoaa laajan valikoiman kaikkien tekniikan alan suomalaisten yliopistojen opintojaksoja maksuttomasti.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Tampereen yliopiston yhteistyö ja kumppanuudet -yksikkö, TEK ja Kampusklubi. Kisakatsomotapahtuman yrityskumppaneina toimivat ABB, Deloitte, Empower ja Sweco.