Hyppää pääsisältöön

Avoin kirja lisää opiskelun tasa-arvoa ja joustavuutta

Julkaistu 23.10.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kuvituskuva.
Tällä viikolla eli 23.-29. lokakuuta vietetään kansainvälistä Open Access -viikkoa. Sen kunniaksi kirjaston asiantuntijat ovat laatineet juttusarjan avoimen tieteen aihepiireistä. Tässä osassa käsitellään avoimia kirjoja kurssikirjoina.

Avoimia kirjoja löytyy runsaasti kirjaston Andor-hakupalvelusta, jossa voi rajata haun Open Access -kirjoihin. Andor-hakupalvelusta löytyy tuhansia vertaisarvioituja avoimia kirjoja eri tieteenaloilta. Esimerkiksi Directory of Open Access Booksin (DOAB) ja Knowledge Unlatched -palvelun Open Research Libraryn sisällöt päivittyvät Andoriin säännöllisesti. Kansainvälisellä Open Access -viikolla avataan teemakokoelma, johon on poimittu avoimia kirjoja ajankohtaisista aiheista.

Kirjasto myös tukee erilaisia palveluita tuki- ja jäsenmaksuin, jotka edistävät tieteen avoimuutta. Tänä vuonna kirjasto on tukenut esimerkiksi Knowledge Unlatchin rauhan ja oikeudenmukaisuuden kokoelmaa.  

Avoimet kirjat kurssikirjoina  

Tampereen korkeakouluyhteisö on sitoutunut kansallisiin ja kansainvälisiin oppimisen avoimuuden linjauksiin, kuten UNESCO:n avointen oppimateriaalien suositukseen.  

Avoimet kirjat edistävät sekä elinikäistä että syväsuuntautunutta oppimista: kirjat ovat käytettävissä ennen opintoja, opintojen aikana ja opintojen jälkeen. Avoimet kirjat yhdenvertaistavat oppimismahdollisuuksia, koska teokseen voi olla useita yhtäaikaisia käyttäjä, eikä kirjaan pääsystä tai saatavuudesta veloiteta erikseen. Pääsyä avoimeen kirjaan ei myöskään rajoiteta teknisesti tiettyyn käyttäjäryhmään. Yleensä avoimien kirjojen jälleenkäyttöä voi määritellä Creative Commons -lisenssin eri vaihtoehdoilla. Laajimman jälleenkäytön mahdollistava CC BY -lisenssi sallii avoimien kirjojen jakamisen sekä jatkokehittämisen, kuten muokkaamisen tai käännökset.

Viime vuosina erityisesti maksullisten kurssikirjatyyppisten e-kirjojen saatavuudessa on ollut haasteita. Joitakin suosittuja e-kurssikirjoja on mahdollista ostaa vain kalliilla yhden tai kolmen yhtäaikaisen käyttäjän lisensseillä. Tilanne on hankala, jos on kyse usean sadan opiskelijan kurssista, eikä painettujakaan kirjoja riitä läheskään kaikille.

Osa kaupallisista kustantajista on alkanut myydä kurssikirjatyyppisiä maksullisia e-kirjojaan vain vuosilisensseillä, joiden hinta perustuu kurssille osallistuvien lukumäärään. Näiden kirjojen ostaminen vuosittain saattaa tulla kalliiksi. Tilaukset myös työllistävät paljon, koska joudutaan selvittämään, onko kirjalle tarvetta ja kuinka monta opiskelijaa kurssille osallistuu. Kaupallinen kustantaja voi myös poistaa maksullisen e-kirjan suurista vuosimaksullisista e-kirjakokoelmista.

Avoimena julkaistut kirjat pysyvät avoimina, niitä ei poisteta kesken kurssin tai kriittisessä opinnäytetyön vaiheessa. Avointen kirjojen suosiminen korkeakoulujen kurssimateriaalina onkin oiva tapa välttää maksullisiin e-kirjoihin liittyviä haasteita. Alla olevassa taulukossa on esitetty yleisimmät eroavaisuudet maksullisen e-kirjan ja avoimen kirjan välillä.  

Kuvituskuva.


Lisätietoa aiheesta kirjaston oppaissa

Avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit
Avoimet kirjat kurssikirjoina 
Kurssikirjojen hankinta


Teksti ja taulukko: tietoasiantuntijat Johanna Nummi, Kati Syvälahti, Soile Kolehmainen ja Sari Leppänen