Hyppää pääsisältöön

3D-konenäköjärjestelmän kehittäminen palkittiin

Julkaistu 13.10.2022
Tampereen yliopisto
Kalmarin punainen konttikurottajaKalmarin konttikurottajaa käytettiin 3D-konenäköjärjestelmän kehityksessä. Kuva: Tampereen yliopisto.
Tampereen yliopistossa tehty 3D-konenäön kehitystyö on saanut Fusion for Energyn (F4E) myöntämän Technology Transfer Award 2022 palkinnon. Fuusiovoimaloiden etähuoltoon käytettävät innovatiiviset 3D-kohteenseuranta-algoritmit auttavat myös minimoimaan liikkuvien työkoneiden kuolleita kulmia.

Fuusiovoimaloiden etähuoltojärjestelmän kehitystä on tehty Tampereen yliopistolla Fusion for Energyn rahoituksella yhteistyössä VTT:n kanssa, ja uusia sovelluksia työkonesektorilta on etsitty Business Finland-rahoitteisen Mixed Reality for Operating Mobile Machines (MIRO) -tutkimushankkeen parissa.

Järjestelmä suunniteltiin alun perin kansainvälisen fuusiovoiman koelaitos ITERin fuusioreaktorin etäkäsittelytoimintoihin. Tampereen yliopiston tutkijat yhdistivät järjestelmää varten kehitettyjä algoritmeja aiempaan liikkuvien työkoneiden kanssa tehtyyn tutkimukseen ja lopputulosta voidaan käyttää muun muassa minimoimaan kuolleita kulmia liikkuvissa koneissa.

– Tampereen yliopistolla on pitkä perinne teollisuusyhteistyöstä. Se on auttanut meitä löytämään uudenlaisia synergiaetuja signaalinkäsittelyn ja erilaisten sovellusalueiden välillä. Hienoa, että tutkimus ja työ on nyt saanut myös tunnustusta tämän palkinnon muodossa, sanoo MIROn projektipäällikkö Olli Suominen.

MIRO-projekti tavoittelee tutkimustuloksille kaupallisia sovelluksia nopealla aikataululla ja saatu palkinto edesauttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Palkittua tutkimushanketta esiteltiin myös lokakuussa Espanjan Granadassa järjestettävässä kansainvälisessä Big Science Business Forum (BSBF) 2022-tapahtumassa.

Lue lisää palkitusta hankkeesta.

Alkuperäinen uutinen Technology Transfer Award 2022 palkinnon voittajasta on julkaistu F4E:n verkkosivuilla englanniksi.  

Lisätiedot

Olli Suominen
050 301 5158
olli.j.suominen [at] tuni.fi