Hyppää pääsisältöön

20.12. Matkasanakirja hiljaisuuteen

Julkaistu 20.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Matkasanakirja hiljaisuuteen
Kuva: Ntamo ja Maarit Cederberg, Jääveistosnäyttelystä Tamperettaret, 30.11.2019–2.2.2020. Toimittajat ja teos: Soile Veijola, Janne Säynäjäkangas: Matkasanakirja hiljaisuuteen ISBN: 9789522157263 Kustantaja: Ntamo
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 20. Soile Veijolan ja Janne Säynäjäkankaan toimittama Matkasanakirja hiljaisuuteen (ntamo 2018) tarjoaa sanoja ja niiden selityksiä hiljaisuudesta puhumiseen ja hiljaisuuden kuuntelemiseen. He pyrkivät näyttämään, miltä Suomen ”reunaseutujen tulevaisuus voi näyttää, jos vaihdamme matkailun ja maailman viihdekäytön tilalle ajan ja tilan antamisen hyvälle elämälle”.

Siksi teos istuu oikein hyvin meidän aikaamme, jossa hiljaisuus ei ole pelkästään oma valinta ja matkustaminen on rajoitettua. Hiljaisuus ei tarkoita elämyksettömyyttä, eikä se, ettemme matkusta ulkomaille, sitä ettemme voisi kokea asioita. Matkasanakirjasta voi löytää oivalluksia omaan olemisen ja tekemisen tapoihin sekä yksityiskohtien näkemiseen.

Kirjan sanojen kuvauksista, selityksistä tai niistä kasvavista tarinoista osa on hyvin lyhyitä, osa useamman sivun pituisia (esimerkiksi sauna; siihen liittyen vaiva, kiuas, löyly ja kertakäyttötavara). Viehättävimpiä ovat pohdinnat, joissa sanoja makustellaan ja mietitään pitkään, selitetään uudella tavalla. Osa sanoista on kokonaan uusia, keksittyjä tai vieraista kielistä lainattuja.

Kirjassa etsiydytään paitsi hiljaisuuden, myös aitojen asioiden äärelle: ”Aitous on kaikki, millä on vielä yhteys luontoon tai mikä ei esitä olevansa muuta kuin mitä se on.” Tässä tiivistyy kirjan viisaus. Nykymaailma etenkin sosiaalisessa mediassa tuntuu kadottaneen meidät ja tehneen meistä sarjan esityksiä, jossa esitämme usein samannimistä henkilöä. Kuvaamme hetkiä, jossa kaikki on mietittyä ja suunniteltua. Toteutamme sen sijaan, että antaisimme asioiden tapahtua. Esitämme elämäämme sen sijaan, että eläisimme sitä.

Kirjan tyhjä tila kannustaa jatkamaan ajatuksia, keksimään omia selityksiä ja kertomuksia. Joka tapauksessa ajatus ja luovuus lähtee virtaamaan näistä tekstinpalasista. Suosittelen kirjaa joulunpyhiksi, jolloin useimmilla on aikaa laskeutua hiljaisuuteen.

Todellisia tapahtumia ei voi kaavoittaa etukäteen, sillä emme tee niitä; ne tapahtuvat meille. Tapahtumat ovat salamaniskuja, maanjäristyksiä, hetkiä, jotka eivät jätä mitään ennalleen ja samalla jättävät tunteen jostakin, jonka olemme aina tienneet sitä vain aiemmin tajuamatta. Kuten rakastuminen, tai kun vaikean elämäntilanteen keskellä avaa kirjan eikä voikaan jättää sitä käsistään, sillä on kuin se kertoisi juuri sinun tarinasi.

Teksti: Maarit Cederberg, tietoasiantuntija

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta