Hyppää pääsisältöön

Alustalla: Autonomisen tieteenteon aika on ohi, mutta haittaako se?

Julkaistu 22.1.2020
Tampereen yliopisto
Kuva: Creative Commons.
Ennen tieteessä menestyminen oli löytöjen tekemistä, nyt menestyminen on vaikuttavuutta. Viime vuoden lopulla Tampereen yliopistolla professori Stephen Turnerin mukaan konflikti kahden tiedekäsityksen välillä on totta, ja siitä pitäisi keskustella. Turner oli New Social Researchin ja Tampere Science, Technology and Innovation Networkin (STI Tampere Network) vieraana.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Alusta-verkkojulkaisu haastatteli Turneria. 

– Ajatus tieteestä spontaanina järjestyksenä, jonka autonomisen yksilöt tuottivat kiinnostuksensa ja omistautumisensa sivutuotteena, eli tieteen liberaalin teorian ydin, tuli pian vähemmän keskeiseksi käytännössä, kun tieteellisen tutkimuksen teko lisääntyi ja sen kenttä ja sovellettavuus laajeni, Turner sanoo.

Tiede onnistui voittamaan yhteiskunnan luottamuksen hyödyllisyydellään. Isommat projektit mahdollistavaa rahaa alkoi virrata tieteentekijöille. Iso raha tarkoittaa isoja organisaatioita, kalliita tutkimusinfrastruktuureja ja kollektiivisempaa päätöksentekoa.

– Se tarkoittaa tulosten tuottamista, ja nimenomaan vaikuttavien tulosten. Patentteja lasketaan viittausten ja saaden rahoituksen ohella, Turner sanoo.