Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

Tulevaisuudentutkimuksen sivuaine, 20 op

Opintokokonaisuuden tyyppi

Aineopinnot

Yhteyshenkilö

Markus Pöllänen

Osaamistavoitteet

- Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija osaa määritellä tulevaisuudentutkimuksen perusteet: periaatteet, menetelmät ja tutkimusyhteisön. Opiskelija osaa esittää perustiedot tulevaisuusajattelusta, tulevaisuudentutkimuksen keskeisistä käsitteistä ja menetelmistä.
- Opiskelija osaa tulkita metodologisten valintojen merkityksen tutkimuksessa eli osaa jäsentää teoreettisten lähestymistapojen, tieteenfilosofisten lähtökohtien ja metodien yhteyksiä.
- Opiskelija osaa soveltaa valitsemiaan tulevaisuudentutkimuksen näkökulmia ja menetelmiä omassa tutkimuksessaan.

Sisältö

Pakolliset opintojaksot

Opintojaksot Tulevaisuustutkimuksen perusteet, Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät ja Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät käytännössä edellyttävät kronologista suorittamista.

Opintojakso Opintopisteet Vuosikurssi
TLO-45010 Tulevaisuusajattelu ja skenaariot 5 op IV  
TLO-45020 Tulevaisuudentutkimuksen perusteet 5 op IV  
TLO-45030 Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät 5 op IV  
Yhteensä 15 op  

Täydentävät opintojaksot

Täydentävät opintojaksot ovat laajuudeltaan vaihtelevia, joten yhdistelemällä niitä eri tavoin voi räätälöidä oman kokonaisuuden.

Listasta valitaan vähintään 5 opintopisteen edestä opintojaksoja

Opintojakso Opintopisteet
TLO-45040 Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät käytännössä 5 op
TLO-45050 Vaihtuvateemainen tulevaisuudentutkimuksen kurssi 2-8 op

Lisätiedot

Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden voi suorittaa 20-30 opintopisteen laajuisena. Kokonaisuus soveltuu perus- ja jatko-opintojen osaksi. Muutosvauhdin kiihtyessä ja toimintaympäristöjen monimutkaistuessa organisaatioiden menestys riippuu yhä enemmän niiden kyvystä ennakoida ja rakentaa tulevaisuutta. Tulevaisuudentutkimus on tiedonala, joka tarjoaa käyttöön tietoa, työkaluja ja menetelmiä tulevaisuuden tekemisen ja päätöksenteon tueksi. Opintokokonaisuuden aikana tutustutaan sekä tulevaisuudentutkimuksen käytännönläheiseen puoleen että tiedonalan akateemisiin erityispiirteisiin ja tutkimusmenetelmiin. Opinnot tarjoavat kiinnostavia näkökulmia organisaatioiden tulevaisuustiedon tuottamiseen ja hyödyntämiseen ja työkaluja tulevaisuustyöskentelyyn. Toisaalta monitieteisenä alana tulevaisuudentutkimus tarjoaa ainutlaatuisia holistisia menetelmiä hahmottaa muutosta. Tulevaisuudentutkimusta ja ennakointia hyödynnetään hyvin erilaisissa työtehtävissä niin yrittäjänä ja yksityisellä sektorilla kuin julkishallinnossa ja yhteiskunnallisissa tehtävissä. Ennakointitietoa tuotetaan ja hyödynnetään mm. t&k-tehtävissä, kuluttajatutkimuksessa, markkina-analyyseissa, strategiatyöskentelyssä, yhdyskuntasuunnittelussa ja osaamistarpeiden ennakoinnissa. Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden opetustarjontaa suunnittelee ja koordinoi Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia TVA (http://www.tvanet.fi), joka on valtakunnallinen yliopistojen yhteistyöverkosto. TVA tarjoaa tulevaisuudentutkimuksen sivuainekokonaisuuden jäsenyliopistoissa opiskeleville sekä suunnittelee ja toteuttaa erikoismoduuleja yhteistyössä jäsenyliopistojen kanssa. Opetuksen keskeiset periaatteet ovat monitieteisyys, kansainvälisyys, tieteiden ja käytännön vuorovaikutus sekä opetuksen monimuotoisuus. Opetus tapahtuu sekä lähiopetuksena että etäopiskeluna.

Opintokokonaisuus voidaan suorittaa vain sivuaineena

Viimeksi muokattu02.01.2015