Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

Sähkövoimatekniikka, 25 op

Opintokokonaisuuden tyyppi

Aineopinnot

Yhteyshenkilö

Sami Repo, Pekka Verho, Pertti Järventausta

Osaamistavoitteet

- Opintokokonaisuuden pakolliset opintojaksot suoritettuaan opiskelija osaa seuraavat asiat:

Opiskelija osaa esitellä ja alustavasti mallintaa sähkövoimajärjestelmän perusrakenteet ja komponentit.
- Opiskelija osaa laskea kolmivaiheisen vaihtosähköjärjestelmän virta-, jännite- ja tehosuureita osoittimien avulla.
- Opiskelija osaa selittää muuntajan toimintaperiaatteen ja magneettipiirien perusteet.
- Opiskelija osaa selittää ja analysoida suurjännite-eristyksiin liittyviä kysymyksiä.
- Opiskelija osaa tunnistaa sähkön käyttöön ja sähköasennuksiin liittyvät vaaratekijät, tietää tärkeimmät sähköturvallisuussäädökset sekä osaa alustavasti suunnitella sähköasennuksia.
- Opiskelija osaa laskea säteittäisen verkon tehonjaon, oikosulku- ja maasulkuvian aiheuttaman vikavirran sekä suunnitella keskiverkon oikosulku- ja maasulkusuojauksen.
- Opiskelija osaa alustavasti analysoida sähkönverkon suunnitteluun ja käyttöön liittyviä tehtäviä.
- Opiskelijalla on syventävien opintojen edellyttämät perustaidot ja tiedot laajentaa ja syventää osaamistaan aihepiirin kuuluvilla syventävillä opintojaksoilla.

Esitietovaatimukset

Opintokokonaisuus Opintopisteet P/S
Sähkötekniikan suuntaavat opinnot 19 op Pakollinen

Jatkomahdollisuudet

Opintokokonaisuus Opintopisteet
Sähköverkot ja -markkinat 30 op

Sisältö

Pakolliset opintojaksot

DEE-12010 Kolmivaihejärjestelmät -kurssi on pakollinen esitietovaatimus kaikille pääaineen opiskelijoille. Jos opiskelija ei ole suorittanut sähkön hakukohdekohtaisia opintojaksoja, niin pakollisena esitietovaatimuksena on lisäksi kurssi DEE-11010 Sähköenergiajärjestelmät. Mikäli opintokokonaisuuteen tehdään kandidaatintyö, on myös opintojakso DEE-23020 Sähköturvallisuus ja -asennukset pakollinen.

Opintojakso Opintopisteet Vuosikurssi
DEE-23000 Magneettipiirit ja muuntajat 5 op II  
DEE-23010 Sähköverkkotekniikka 5 op III  
DEE-23060 Suurjännitetekniikka 5 op III  
Yhteensä 15 op  

Pakolliset vaihtoehtoiset opintojaksot

Mikäli opiskelija ei tee kokonaisuuteen kandidaatintyötä, voi myös opintojakson DEE-23020 tilalle valita jonkin vaihtoehtoisista opintojaksoista.

Valittava vähintään 10 opintopisteen edestä opintojaksoja

Opintojakso Opintopisteet Vaihtoehtoisuus Vuosikurssi
DEE-13090 Sähkötekniikan kandidaattiseminaari 0 op 2   III  
DEE-23020 Sähköturvallisuus ja -asennukset 5 op 2   III  
DEE-23030 Sähkömarkkinat 5 op 1   III  
DEE-23040 Sähköverkko-omaisuuden hallinta 5 op 1   III  
DEE-24020 Sähköverkon häiriöt ja sähkön laatu 5 op 1   IV  
DEE-24116 Distribution Automation 5 op 1   IV  
DEE-32000 Tehoelektroniikan perusteet 5 op 1   III  
DEE-33010 Sähkökoneet 5 op 1   III  

1. Valittava 5 opintopistettä.
2. Valittava 0 opintopistettä. Pakollinen, mikäli tekee kandidaatintyön tähän opintokokonaisuuteen. Muussa tapauksessa täydennetään vaihtoehtoisista opintojaksoista aineopintojen laajuuteen (25 op.).

Lisätiedot

Sähkövoimatekniikkaan liittyvät tuotteet ja teknologia ovat merkittävä teollisuuden ala ja välttämätön osa modernin yhteiskunnan infrastruktuuria. Sähkövoimatekniikan opintokonaisuus antaa perustiedot sähkövoimatekniikan keskeisistä osa-alueista ja toimii johdattelevana kokonaisuutena DI-opintoihin. Sähkövoimatekniikan opintokokonaisuus antaa myös alustavat valmiudet toimia erilaisissa työtehtävissä sähkön tuotannon, siirron, jakelun ja käytön parissa. Sähkövoimatekniikan opintokokonaisuutta syventävät DI-opintokokonaisuudet ovat: Sähköverkot ja -markkinat, Uusiutuvat sähköenergiateknologiat, Tehoelektroniikka. Sähkövoimatekniikan opintojaksot perehdyttävät opiskelijan eri työtehtävissä tarvittavaan tietämykseen ja tekniikoihin. Pääosa opintojaksoista sisältää myös pienryhmissä tehtäviä laboratoriotöitä, suunnitteluharjoituksia ja seminaaritöitä. Sähkövoimatekniikan jatkona olevat DI-opintokokonaisuudet antavat valmiuksia työskennellä monipuolisissa työtehtävissä sähkölaitteita ja -järjestelmiä valmistavassa teollisuudessa, sähköverkkoyhtiöissä, sähkön tuotantoyhtiöissä, sähkönmyyntiyhtiöissä, suunnittelutoimistoissa sekä suurten teollisuuslaitosten sähköverkkojen hallintaan liittyvissä tehtävissä. Sähkövoimatekniikan opintoihin on hyödyllistä sisällyttää joko erillisiä opintoja tai yhdistää kokonaisia opintokokonaisuuksia esimerkiksi tietotekniikan, automaatiotekniikan, energiatekniikan, teollisuustalouden ja materiaalitekniikan opinnoista. Esimerkiksi tietotekniikan ja automaatiotekniikan opinnot tukevat sähkönjakeluautomaation tietojärjestelmäsovelluksien kehittämistä, teollisuustalous sähkömarkkinoita, voimalaitos- ja polttotekniikka sekä uusiutuvat sähköenergiateknologiat sähköenergian tuotantoa sekä hajautettujen tuotantomuotojen huomioimista sähköverkkojen suunnittelun ja käytön näkökulmasta ja materiaalitekniikka uusien suurjännite-eristemateriaalien kehittämistä.

Viimeksi muokattu11.02.2015