Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu, 5 op
Software design

Vastuuhenkilö

Samuel Lahtinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
 2 h/vko
 8 h/per
 20 h/vko
+2 h/vko
+4 h/per
+50 h/vko



 



 



 
TIE-20200 2014-01 Maanantai 14 - 18 , TB109

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyö.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Arvosanan hyvä kurssilta saavuttanut opiskelija pystyy osallistumaan laajemman ohjelmiston suunnitteluun ja toteuttamiseen ja osaa jakaa ohjelman järkeviin osakokonaisuuksiin hyödyntäen ohjelmistossa esimerkiksi rajapintoihin ja periytymiseen liittyviä tekniikoita. Hän ymmärtää yleisimmät ohjelmien toteuttamiseen liittyvät suunnittelumallit ja pystyy tulkitsemaan ja kehittämään ohjelmia, joissa näitä on hyödynnetty.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Opiskelija osaa selittää periytymisen ja geneerisyyden peruskäsitteistön ja kykenee hyödyntämään ohjelmakomponentteja, jotka käyttävät näitä tekniikoita. Opiskelija osaa suunnitella rajapintoja.  Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa suurempia ohjelmia, jotka hyödyntävät periytymistä.   
2. Opiskelija osaa selittää eroja oliokielten oliomallien välillä erityisesti olioiden elinkaariin liittyen. Opiskelija ymmärtää olioiden elinaikaan ja kopiointiin liittyvät pääperiaatteet ja ymmärtää erot eri oliokielten välillä.     
3. Opiskelija tietää yleisimmät toteutusmallit ja pystyy toteuttamaan komponentteja niitä hyödyntäviin ohjelmistoihin.  Opiskelija osaa hyödyntää toteutusmalleja omissa ohjelmissaan.   
4. Opiskelija osaa selittää laajennettavissa olevien ohjelmien perustermistön ja pystyy toteuttamaan laajennuskomponentteja käyttäen annettuja rajapintoja.  Opiskelija osaa suunnitella laajennettavissa olevia ohjelmia (kirjastot, liitännäiset).   
5. Opiskelija tietää hyvän ja huonon suunnittelun tunnusmerkkejä.  Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ohjelmakomponenetteja noudattaen (hyviä) periaatteita.    

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentistä, harjoitustyöstä ja viikkoharjoituksista saatavan kokonaispistemäärän mukaan (karkeasti 43% tentti, 43% harjoitustyö ja 14% viikkoharkat). Viikkoharjoitukset keskittyvät tarjoamaan käytännön koodauskokemusta kurssin aihealueesta painottuen erityisesti erilaisten suunnittelumallien ja tekniikoiden toteuttamiseen ja hyödyntämiseen (läsnäolo ei ole pakollista, tehtävät voi tehdä etukäteen kotona). Harjoitustyössä mitataan kykyä soveltaa luennoilla ja harjoituksissa käytyjä asioita. Kiitettävä arvosana harjoitustyön osalta vaatii esitietokursseilta tuttujen asioiden hyödyntämistä ja kurssilla opittujen asioiden soveltamista.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
TIE-02400 Ohjelmoinnin tekniikat Pakollinen    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TIE-20200 Ohjelmistojen suunnittelu, 5 op OHJ-1450 Olio-ohjelmoinnin jatkokurssi, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TIE-20200 2014-01 Kurssilla käydään läpi ohjelmistojen suunnittelua ja erilaisia ohjelman toteutukseen liittyviä yleisesti tunnettuja tekniikoita. Kurssin aikana opiskelijat suunnittelevat ja toteuttamaan hieman suuremman ohjelman ryhmätyönä. suuremman itse suunnitellun ohjelman rakennetta. Harjoitustyö tehdään kahden-kolmen hengen ryhmissä ja se koostuu useammasta vaiheesta alkaen prototyypistä lopulliseen tuotteeseen edeten. Kurssin läpipääsy vaatii tentin ja harjoitustyön hyväksytyn suorittamisen.   Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu09.01.2015