Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

TLO-22020 Liikenteen ympäristövaikutukset, 4 op
Environmental Impacts of Transport

Vastuuhenkilö

Heikki Liimatainen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitustyöt
 3 h/vko
 13 h/per


 


 


 


 
TLO-22020 2014-01 Maanantai 13 - 16 , TB223

Suoritusvaatimukset

Tentti, harjoitustyö ja työpaja
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutukset ja ymmärtää liikenteen ja logistiikan merkityksen päästöjen, melun ja energiankulutuksen lähteenä sekä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana. Hän ymmärtää ympäristövaikutuksia säätelevien normien tarkoituksen ja osaa selittää ympäristövaikutusten kehityksen ja normien välisen yhteyden. Opiskelija tunnistaa liikenteessä käytettävät ja potentiaaliset energialähteet ja pystyy vertailemaan niitä. Hän tunnistaa monipuolisesti liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutuksiin vaikuttamisen keinoja, osaa arvioida niiden vaikuttavuutta ja keskinäisiä vuorovaikutuksia sekä pystyy soveltamaan niitä. Opiskelija tunnistaa liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutusten mittausmenetelmät ja osaa tulkita tärkeimpiä tunnuslukuja sekä ymmärtää elinkaarianalyysin periaatteet. Opintojaksolla tehtävän harjoitustyön suorittamisen jälkeen opiskelija osaa myös laskea liikenteen ja logistiikan päästöjä ja energiankulutusta, vertailla liikennetyyppejä laskelmien perusteella sekä arvioida ympäristötavoitteiden ja muiden tavoitteiden vuorovaikutusta.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kokonaiskuva liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutuksista ja näiden vaikutusten jaottelu.     
2. Liikenteen ja logistiikan aiheuttamien päästöjen ja meluhaittojen syntymekanismi ja merkitys.  Liikenteen ja logistiikan päästöjä ja meluhaittoja säätelevät normit ja niiden kehitys.   
3. Liikenteen ja logistiikan energiankulutus ja energialähteet sekä hiilidioksidipäästöt.  Liikenteen ja logistiikan energialähteiden vertailu eri ympäristövaikutusten näkökulmasta.   
4. Liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutusten hallintakeinot.  Liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutusten hallintakeinojen vaikuttavuus ja vuorovaikutukset.   Liikenteen ja logistiikan ympäristövaikutusten hallintakeinot omissa liikkumisratkaisuissa ja harjoitustyössä. 
5. Liikenteen ja logistiikan päästöjen, meluhaittojen ja energiankulutuksen mittausmenetelmät ja tärkeimmät tunnusluvut.  Liikenteen elinkaarianalyysi.   
6. Kuljetusten päästöjen ja energiankulutuksen laskenta ja raportointi harjoitustyössä.  Kuljetusmuotojen päästöjen ja energiankulutuksen vertailu harjoitustyössä.   Kuljetusten päästö- ja energiankulutustavoitteiden ja muiden tavoitteiden välinen vuorovaikutus harjoitustyössä. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson arvosana määräytyy tentin (80 %) ja harjoitustyön (20 %) perusteella. Opintojakson suorittaminen edellyttää molempien hyväksyttyä suoritusta ja lisäksi läsnäoloa työpajassa. Poissaolon työpajasta voi korvata tekemällä referaatin työpajan ennakkomateriaalista. Arvosanan 3 saavuttaminen edellyttää ydinaineksen hyvää osaamista. Arvosanan 4 saadakseen opiskelijan on osattava lisäksi täydentävän tietämyksen asioita. Täydentävä tietämys on hallittava hyvin ja lisäksi tunnistettava erityistietämyksen asioita arvosanan 5 saadakseen.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Muu verkkomateriaali   Liikenteen ympäristöstrategia 2013-2020   Liikenne- ja viestintäministeriö         Kyllä    Suomi  
Muu verkkomateriaali   Mitigation of climate change in transport   IPCC         Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
TLO-11020 Liikennejärjestelmän ja väylätekniikan perusteet Suositeltava   1
TLO-11030 Liikennejärjestelmän perusteet Suositeltava   1
TLO-11040 Toimitusketjun hallinta ja globaalit kuljetukset Suositeltava    

1 . TLO-11020 ja TLO-11030 ovat vaihtoehtoisia keskenään

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TLO-22020 Liikenteen ympäristövaikutukset, 4 op LIKU-2420 Liikenteen ympäristövaikutukset, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TLO-22020 2014-01   Luennot
Harjoitustyöt
Muu lähiopetus
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu31.07.2014