Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

TTA-31010 Yrityksen talous, 4 op
Business Economics

Vastuuhenkilö

Olli Manninen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 
 4 h/per
 2 h/per


 


 


 
TTA-31010 2014-01 Maanantai 12 - 14 , F ISO SALI
Tiistai 8 - 10 , F ISO SALI
Maanantai 12 - 14 , TB103
Luennot
Harjoitukset


 


 


 


 
 28 h/per
 14 h/per
TTA-31010 2014-02 Maanantai 9 - 12 , K1703
Tiistai 9 - 12 , K1703
Keskiviikko 9 - 12 , K1703
Torstai 9 - 12 , K1703
Perjantai 9 - 12 , K1703

Suoritusvaatimukset

Tentti luentojen, harjoitusten ja kirjallisuuden sisällöstä. Kurssivaatimuksiin ei kuulu pakollista läsnäoloa vaativia luentoja tai harjoituksia.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: A1) tunnistaa yrityksen talousprosessin kaaviokuvaan tukeutuen yrityksen taloustavoitteet A2) arvioida suhdanteiden ja toimintaympäristön muiden muutosten vaikutuksia yrityksen taloustavoitteisiin A3) selittää, miten yrityksen johto- tai asiantuntijatehtävissä työskentelevä diplomi-insinööri omalla osaamisellaan ja luovuudellaan auttaa varmistamaan yrityksen eloonjäämisen B1) tehdä juoksevan kirjanpidon kirjauksia ja menojen jaksottamiseen liittyviä tilinpäätöskirjauksia B2) laatia tuloslaskelman ja taseen B3) palauttaa mieleen, mitä kukin tuloslaskelman ja taseen erä tarkoittaa sekä osaa sijoittaa tämän likimain oikeaan kohtaan tuloslaskelmassa tai taseessa B4) tunnistaa tilinpäättäjän tekemien jaksottamiseen ja arvostamiseen liittyvien valintojen vaikutuksen tilinpäätöksen perusteella syntyvään kuvaan yrityksen taloudellisista toimintaedellytyksistä B5) laskea ja tulkita muutamia tunnuslukuja, joiden avulla voidaan arvioida yrityksen taloudellisia toimintaedellytyksiä C1) hyödyntää johdon laskentatoimen ja liikekirjanpidon peruskäsitteitä yksinkertaisen katetuottoajattelua noudattavan raportin tulkinnassa C2) kuvata millaisten valintojen kautta syntyy laskentajärjestelmä, joka tuottaa tietoa tuotekohtaisista kustannuksista C3) rakentaa yksinkertaisen kustannuslaskentajärjestelmän monituoteyritykselle ja osaa käyttää sitä hinnoittelun tukena C4) kuvata budjettiin ja budjetointiin liittyvät peruskäsitteet C5) laskea ja analysoida standardikustannuslaskennan hinta- ja määräeroja C6) laskea investoinnin nettonykyarvon ja sisäisen korkokannan sekä muistaa investointilaskelmien lähtöarvoihin liittyvät perusasiat.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Yrityksen talousprosessi ja taloustavoitteet.     
2. Liikekirjanpitoa koskeva lainsäädäntö ja sen tulkintaperiaatteet, kirjanpitoprosessi, jaksottaminen, arvostaminen, tilinpäätöksen laatiminen.   Liiketapahtumien kirjaaminen.  Liikekirjanpidon tekninen toteutus. 
3. Tuloslaskelman ja taseen rakenne ja sisältö, osakeyhtiön oman pääoma, yrityksen menestymisen analysointi, tunnuslukujohtaminen.  Rahoituslaskelma   
4. Laskentatoimen ongelmat, kustannuskäsitteet ja käsiteluokitukset, katetuottolaskenta ja -ajattelu, kustannuslajilaskenta, kustannuspaikkalaskenta, tuotekohtainen kustannuslaskenta, kustannusperusteinen hinnoittelu, standardikustannuslaskenta.     
5. Budjetointi, investoinnit.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Osaamistavoitteiden saavuttamista arvioidaan monivalintatentillä, jossa on 40 kysymystä. Kysymysten aihealueet ovat: korkolasku (2 kpl), katetuottoajattelu (2 kpl), laskentatoimen ongelmat (1 kpl), kustannuskäsitteet (1 kpl), hyvä kirjanpitotapa (1 kpl), yrityksen talousprosessin kaaviokuva (1 kpl), yrityksen taloustavoitteet (1 kpl), myyntikate, käyttökate, nettotulos (1 kpl), jaksottaminen (4 kpl), tuotekohtainen kustannuslaskenta (4 kpl), standardikustannuslaskenta (2 kpl), investointilaskelmat (2 kpl), budjetointi (1 kpl), tilinpäätös ja sen analysointi (2 kpl), tilinpäätöksen rakenne ja sisältö (9 kpl), kirjanpitoprosessi (3 kpl), tilinpäätöskirjaukset ja tilinpäätöksen laatiminen (3 kpl).

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Laskentatoimi johtamisen tukena   Suomala Petri, Manninen Olli, Lyly-Yrjänäinen Jouni   978-951-37-5731-1       Kyllä    Suomi  
Kirja   Yrityksen kirjanpito, perusteet ja sovellusharjoitukset   Ihantola Eeva-Mari, Leppäinen Pasi, Kuhanen Hanna, Sivonen Irene   978-952-495-229-3     Vanhemmat ja uudemmat painokset ovat käyttökelpoisia.   Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
TTA-11010 Teollisuustalouden perusteet Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Yrityksen talouden opetukseen voi tulla mukaan, jos on osallistunut teollisuustalouden perusteiden laskentatoimen osuuden opetukseen syksyn aikana vaikka suorittaisikin esitietokurssin yrityksen talouden jälkeen.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TTA-31010 Yrityksen talous, 4 op TETA-1200 Yrityksen talous, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TTA-31010 2014-01 Kurssin suorittamiseen liittyvää tärkeää tietoa löytyy toteutuskerran Moodle-sivulta.       Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  
TTA-31010 2014-02 Kesäkurssista vastaa avoin yliopisto (avoin@tut.fi). Opetuksen järjestävät Tuomas Korhonen (tuomas.korhonen@tut.fi ), Kati Stormi (kati.stormi@tut.fi) ja Natalia Saukkonen (natalia.saukkonen@tut.fi).        

Viimeksi muokattu09.04.2015