Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

DEE-11010 Sähköenergiajärjestelmät, 4 op
Electrical Energy Systems

Vastuuhenkilö

Kirsi Nousiainen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyö
Verkkotyöskentely




 




 
 24 h/per
 2 h/vko
 4 h/per
 2 h/vko




 




 
DEE-11010 2014-01 Keskiviikko 12 - 14 , S4
Torstai 10 - 12 , S4

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti luentojen, laskuharjoitusten ja laboratoriotöiden sisällöstä sekä hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt.

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa arvioida sähköenergian ja luotettavan sähköenergiajärjestelmän merkitystä yhteiskunnalle, osaa kertoa perusperiaatteet primäärienergian muuntamisessa sähköenergiaksi sekä osaa nimetä sähköenergian tuottamiseen, siirtämiseen ja hyödyntämiseen liittyvät peruslaitteet. Opiskelija osaa selittää vaihtosähkön tuottamiseen liittyvät fysiikan ilmiöt ja perusperiaatteet, osaa selittää ja käyttää sähköenergiatekniikan peruskäsitteitä ja ratkaista yksinkertaisia sähkötekniikan laskutehtäviä osoitinlaskennan perusperiaatteita käyttäen. Opiskelija osaa yleisellä tasolla selittää sähkömarkkinoiden ja sähköturvallisuuden varmistamisen toimintaperiaatteet ja osaa kertoa sähköenergian tuottamiseen ja käyttöön liittyvistä ympäristövaikutuksista.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Primäärienergian esiintymismuodot: lämpöenergia, ydinenergia, kemiallinen energia, mekaaninen energia, säteilyenergia, energian varastointi sekä energian käyttö ja riittävyys. Uusiutuva ja uusiutumaton energia.      
2. Sähköenergian tuotanto ja kulutus. Sähköenergian edut ja haitat sekä tuotannon ja käytön ympäristövaikutukset. Sähkövoimajärjestelmän luotettavuuden merkitys yhteiskunnalle.     
3. Sähkömagneettisen kentän energia, sähköenergian tuottaminen, sähkögeneraattorin ja -moottorin toimintaperiaate, sähkön siirto- ja jakeluverkon pääkomponentit sekä sähköverkkojen valvonta ja käyttö.      
4. Sähkömarkkinoiden toimintaperiaatteet, älykäs sähköverkko ja hajautettu tuotanto, Smart Grids. Sähköenergian kulutuksen mittaaminen ja sähkön käytön turvallisuus.      
5. Vaihtosähköjärjestelmät ja niihin liittyvät peruskäsitteet sekä osoitinlaskenta. Kolmivaihejärjestelmä ja miksi sitä käytetään.      
6. Tehopuolijohdekomponentit ja tasasuuntaajien ja hakkuriteholähteiden toimintaperiaatteet. Tehoelektroniikan sovellusesimerkkejä: Kotitalous, teollisuus, liikenne, energiantuotanto ja sähkön laatu. Energiatehokkuus.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Suoritusvaatimuksena laboratoriotyöt sekä hyväksytysti suoritettu tentti, joka osoittaa riittävää osaamista keskeisistä osa-alueista. Hyväksytyn tentin arvosanaa voi korottaa Moodle-tehtävistä saatavilla pisteillä. Arvosanan 3 saa osoittamalla hyvää taitoa ydinainekseen liittyvissä tehtävissä. Arvosanan 4 tai 5 saavuttaminen vaatii osaamista perustasoa soveltavammissa tehtävissä.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELT-10000 Signaalit ja mittaaminen Suositeltava    
MAT-01120 Insinöörimatematiikka B 1 Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-11010 Sähköenergiajärjestelmät, 4 op SVT-1100 Sähköenergia, 6 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
DEE-11010 2014-01   Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 35 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 65 %  

Viimeksi muokattu04.03.2014