Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

DEE-11000 Piirianalyysi, 4 op
Circuit Analysis

Vastuuhenkilö

Aki Korpela, Risto Mikkonen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 
 35 h/per
 3 h/vko


 


 


 
DEE-11000 2014-01 Tiistai 8 - 10 , S4
Perjantai 9 - 12 , S4

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritetut välikokeet tai tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää verkon passiivisten (vastus, kondensaattori ja käämi) ja aktiivisten (jännite- ja virtalähde) piirikomponenttien rakenteen ja niiden toimintaperiaatteet sekä pystyy kuvaamaan sähköisten perussuureiden taustalla olevat luonnonilmiöt. Hän osaa soveltaa ja kriittisesti verrata verkkolaskennassa käytettyjä yleisimpiä ratkaisumentelmiä sekä kykenee tulkitsemaan saatujen tulosten mielekkyyttä. Opiskelija kykenee hahmottamaan osoitinlaskennan ja piiriteorian välisen yhteyden sekä osaa kompleksilukulaskentaa hyväksikäyttäen ratkaista yksinkertaisia vaihtosähköpiirejä. Hän pystyy erottamaan ja selittämään vaihtosähkön eri tehosuureet ja osaa kertoa perusasiat passiivisista suodattimista, resonanssista sekä kytketyistä piireistä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Sähköiset perussuureet: sähkövaraus, virta, sähkökenttä, potentiaali, jännite, energia ja teho. Suureiden fysikaalinen tausta ja niiden välinen yhteys.    Sähkötekniikan historiaa. 
2. Verkkojen rakenne: Passiivisten ja aktiivisten piirikomponenttien toiminta; jännitteen ja virran välinen yhteys. Verkkojen rakenne ja siihen liittyvä terminologia.  Lineaarisuuden käsite; yhteenlasku ja vakiolla kertominen. Käsitteen hyödyntäminen piiriteoriassa.   
3. Verkkojen ratkaisumenetelmät sekä Ohmin ja Kirchhoffin lait: Vastusten kytkennät, jännitteen ja virran jako. Kolmio-tähti-muunnos. Kerrostamismenetelmä. Silmukkavirta- ja solmupistemenetelmä. Theveninin ja Nortonin ekvivalentti.  Energialähteiden muunnokset. Ratkaisumenetelmän valinnan kriteerit.   
4. Vaihtosähköpiirien analyysi: Sinimuotoiset suureet, huippuarvo ja tehollisarvo. Yleistetty Ohmin laki. Osoitinlaskenta ja sen käyttö piirianalyysissä. Osoitinimpedanssi ja -admittanssi.  Hetkellisarvoihin pohjautuva analyysi. Laajennettu kompleksilukulaskenta.  Vaihtovirtageneraattorin pelkistetty rakenne. 
5. Vaihtosähkön teho: Näennäisteho, pätöteho ja loisteho. Kompleksisen tehon hyödyntäminen.   Yltötehon käsite ja kuorman mitoittaminen.   
6. Kytketyt piirit: Keskinäisinduktanssin käsite ja merkitys sekä sen huomioiminen piiriä kuvaavissa yhtälöissä. Kytketyn piirin energia.  Lineaarinen ja ideaalinen muuntaja sekä muuntajan sijaiskytkentä.  Sähkön siirto ja jakelu. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Jotta kurssi on mahdollista läpäistä, opiskelijan on hallittava Ohmin ja Kirchhoffin lait ja osoitinlaskennan alkeet. Edelleen ydinaineksen hallinnassa ei saa olla merkittäviä puutteita. Korkeammat arvosanat (4 ja 5) edellyttävät opiskelijalta vankkaa ymmärrystä piirien toiminnasta sekä kykyä ratkaista hieman vaativimpiakin kytkentöjä myös täydentävän tietämyksen aihealueilta. Aktiivisella osallistumisella (ennakko- ja laskuharjoitustehtävien suorittaminen) voi korottaa hyväksytysti suoritettua tenttiarvosanaa.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Electric Circuits, 7th Edition, Prentice Hall, 2005, luvut 1-6, 9-11, 14-15, 18   James Nilsson & Susan Riedel         Kyllä    Englanti  
Opintomoniste   Piirianalyysi   Risto Mikkonen, Aki Korpela         Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-11000 Piirianalyysi, 4 op SMG-1100 Piirianalyysi I, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
DEE-11000 2014-01        

Viimeksi muokattu05.03.2014