Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

RAK-53101 Rakennusalan yrityksen liiketoiminta, 5 op
Companies and businesses in construction

Vastuuhenkilö

Pekka Huovinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitustyöt
 4 h/vko
 65 h/per


 


 


 


 
RAK-53101 2014-01 Torstai 12 - 16 , RI207
Torstai 16 - 17 , RH215

Suoritusvaatimukset

Luennot, liiketoimintasuunnitelman laadinta (harjoitustyö) ja tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa (a) nimetä yrityksen strategisen johtamisen geneeriset osa-alueet, (b) selvittää yrityksen strategisen tai liiketoimintasuunnitelman pääkohdat, (c) pohtia yrittäjyyden motiiveja, (d) ennakoida innovoinnin ja uuden yrityksen/liiketoiminnan kehittämisen vaiheita, (e) ottaa huomioon johdon laskentatoimen ja (f) havainnollistaa esimerkein liiketoimintojen erityispiirteitä rakennusalan kontekstissa. Opiskelijat pystyvät suorittamaan määrämuotoisia analyysi- ja suunnittelu-tehtäviä osana liiketoimintasuunnitelman laadintaa tulevassa työpaikassaan rakennusalan yrityksessä. Lisäksi parhaat opiskelijat osaavat soveltaa teoreettisia viitekehyksiä ja empiirisiä käytäntöjä valitun yrityksen tai (uuden) liiketoiminnan kehittämiseen perustuen yritys- ja markkinatekijöiden syy-seuraussuhteiden analysointiin, kriittiseen vaihtoehtoajatteluun ja innovatiiviseen synteesiin. He ovat myös alkaneet arvioimaan motiivejaan ryhtyä yrittäjäksi osaksi realistisin ja osaksi karkein perustein.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Strateginen johtamisen määritelmät ja geneeriset osa-alueet (ml. liiketoimintajohtaminen). Sovelluksia rakennusalalla: Ei. Käytäntöjä rakennusalalla: Yritysesimerkkejä.  Tieto yrityksen mesnestymisen lähteenä. Sovelluksia rakennusalalla: Ei. Käytäntöjä eri aloilta: Yritysesimerkkejä tiedon merkityksestä..   
2. Liiketoimintasuunnittelun geneeriset tavoitteet, analyysit, suunnitteluprosessit ja tulokset. Sovelluksia rakennusalalla: Yrityksen strateginen suunnitelma ja liiketoimintasuunnitelma. Käytäntöjä rakennusalalla: Yritysesimerkkejä.   4-5 valitun liiketoiminnan analysointi- ja suunnittelumenetelmän käytön periaatteita. Sovelluksia rakennusalalla: Nuoren DI:n tehtäviä osana liiketoimintasuunnittelua.   
3. Yrittäjyyden, innovoinnin ja uuden liiketoiminnan kehittämisen määritelmät, geneeriset osa-alueet ja ko. prosessit. Sovelluksia rakennusalalla: Uuden yrityksen perustamissuunnitelma. Käytäntöjä rakennusalalla: Yritysesimerkkejä.   Nuoren DI:n yrittäjyyden motiiveja.   
4. Johdon laskentatoimen geneeriset osa-alueet, erityisesti kirjanpito ja tilinpäätös Sovelluksia rakennusalalla: Rakennusyritysten kirjanpito ja tilinpäätös. Käytäntöjä rakennusalalla: Yritysesimerkkejä.   Tuloslaskelman ja taseen erittelyt. Sovelluksia rakennusalalla: Tulosyksikön laskentatoimen ja projektienhallinnan yhteydet sekä esimerkkejä. Käytäntöjä rakennusalalla: Yritysesimerkkejä.    

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Tentin (paino 40 %) arvosteluperusteet ja harjoitustyön (paino 60 %) arvosteluperusteet esitetään liitedokumentissa.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin   Ollis Leppänen       2013. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Vain valitut sivut 11-165. Yhteensä noin 100 normaalia sivua.   Ei    Suomi  
Kirja   Rakennusyrityksen kirjanpito ja tilinpäätös   Pirjo Lahti ja Juha Viljaranta   978-952-269-074-6     2013. Suomen Rakennusmedia Oy. 5. päivitetty painos. Vain valitut sivut 5-27, 49-78, 83-84, 111-135 ja 139-212. Yhteensä 151 s.   Kyllä    Suomi  
Kirja   Strateginen johtaminen. Menestyksen timantti.   Mika Kamensky       2014. Talentum Media Oy. 4 tarkistettu painos. Vain valitut Sivut 13-66, 95-131 ja 196-209. Yhteensä 100 s,   Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
RAK-52200 Rakennushanke Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
RAK-53101 Rakennusalan yrityksen liiketoiminta, 5 op RAK-53100 Rakennusalan yrityksen liiketoiminta, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
RAK-53101 2014-01        

Opintojaksoon liittyvät dokumentit

53101 RYLT Arvosteluperusteet.pdf

Viimeksi muokattu28.08.2014