Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

RAK-32510 Rakennusfysiikan perusteet arkkitehdeille, 4 op
Introduction to Building Physics for Architects

Lisätiedot

Akustiikkaosuuden aineisto ilmoitetaan luennoilla.

Vastuuhenkilö

Matti Pentti

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
 4 h/vko
+2 h/vko

 

 

 
RAK-32510 2014-01 Maanantai 14 - 16 , RN201
Tiistai 14 - 16 , RN201
Maanantai 14 - 16 , RN201
Torstai 14 - 16 , S1

Suoritusvaatimukset

Tentti luentojen sisällöstä. Sekä lämpö- ja kosteustekniikan että äänitekniikan kysymyksistä on saatava vähintään 1/3 maksimipisteistä.

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa: - kuvata keskeiset rakennusfysikaalisessa suunnitelussa tarkasteltavat olosuhdetekijät ja niiden lukuarvoja - esitellä rakennusten energiatehokkuuden tärkeimmät osatekijät - kuvailla lämmön siirtymismuodot ja laskea lämmön siirtymistä yksinkertaisissa perustapauksissa - selittää lämmöneristyksen suunnittelussa käytettävät suureet ja mitoittaa eristys tavanomaisissa tapauksissa - määritellä ilman ja aineen sisältämän kosteuden käsitteet ja kuvailla niiden perustana olevat ilmiöt - esitellä kosteuden siirtymismuodot diffuusio, konvektio ja kapillaarinen siirtyminen ilmiöinä ja keskeiset periaatteet haitallisen kosteuden kertymisen estämiseksi - kuvailla äänen siirtymisen keskeisiä ilmiöitä ja selittää ääneneristämisen periaatteita - esitellä ja suunnitella rakennusfysikaalisesti (lämpö, kosteus, ääni) toimivia käytännön rakenneratkaisuja talonrakentamiseen: yläpohjat, ulkoseinät, alapohjat ja maanvaraiset rakenteet, välipohjat, väliseinät, märkätilat, routaeristys.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Eristämisen tarve ja tavoitteita. Suomen ilmastotietoja. Energiatehokkuuden keskeiset käsitteet ja osatekijät.  Sisäilmastotavoitteita.   
2. Lämmön siirtymismuodot. Yksinkertaisten lämmön siirtymistapausten laskenta ja eristyksen mitoitus. Rakenteen lämpötilajakauman määrittäminen.  Aineiden lämmönjohtavuuksia. Lämmöneristeitä. Lämmöneristyksen toimivuuden edellytyksiä. Rakenne-esimerkkejä.  Lämmöneristysmääräykset ja -ohjeet. 
3. Kosteusteknisen suunnittelun perusteet. Kosteuden lähteet. Kostean ilman ominaisuuksia. Kosteuden sitoutuminen aineeseen. Kosteuden siirtymismuodot . Kondenssi ja sen estäminen.  Rakenteiden kuivuminen. Rakenne-esimerkkejä.  Kosteusmääräykset ja -ohjeet. 
4. Yläpohjien, ulkoseinien, maanvastaisten rakenteiden ja märkätilojen rakenteiden suunnitteluperiaatteet ja rakenne-esimerkkejä.  Vedeneristeet ja katteet. Tiivistystarvikkeet. Routasuojauksen suunnittelu. Jäähdytettyjen tilojen rakenteiden suunnittelun erityispiirteitä.   Rakenne-esimerkkejä. 
5. Akustiikan perusteet. Asuinrakennuksen ääneneristyksen suunnittelu.  Ääneneristys- ja äänentasomittaukset.  Ääneneristysmääräykset. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Tentissä arvioidaan opiskelijan kykyä ymmärtää rakennusfysiikan ilmiöitä, tuntea käsitteet, soveltaa tietoa yksinkertaisiin rakenne-esimerkkeihin sekä hyvin toimivien rakenneratkaisujen tuntemusta.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   RIL 107-2000         Luentomonistetta täydentävänä   Ei    Suomi  
Muu verkkomateriaali   Eristysrakenteet   Matti Pentti, Mikko Kylliäinen       TTY virtuaalikurssin materiaali on toistaiseksi pois käytöstä   Ei    Suomi  
Muu verkkomateriaali   Suomen rakentamismääräyskokoelma         Osat C1, C2, C3, C4   Kyllä    Suomi  
Opintomoniste   Eristysrakenteet, luentomonisteet   Matti Pentti, Mikko Kylliäinen         Kyllä    Suomi  
Tutkimus   Talonrakentamisen akustiikka   Mikko Kylliäinen       TTY/Rakennustekniikan laitos, tutkimusraportti nro 137   Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
RAK-32510 Rakennusfysiikan perusteet arkkitehdeille, 4 op RTEK-3560 Rakennusfysiikan perusteet arkkitehdeille, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
RAK-32510 2014-01       Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu24.02.2014