Opinto-opas 2014-2015
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2014-2015

IHA-1101 Hydrauliikan perusteet, 4 op
Introduction to Hydraulics

Vastuuhenkilö

Jari Rinkinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
 4 h/vko
 6 h/per

+8 h/per


 


 


 
IHA-1101 2014-01 Keskiviikko 15 - 17 , K1703
Torstai 12 - 14 , K1703

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö, läsnäolo laskuharjoituksissa vähintään 50% sekä hyväksytysti suoritettu tentti luentojen ja harjoitustehtävien sisällöstä.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa hydrauliikan virtausopilliset perusteet sekä osaa määritellä hydrostatiikan ja -dynamiikan tavallisten peruskomponenttien (pumppu, moottori, sylinteri, paine-, virta- ja suuntaventtiilit, putki, letku, liitin, säiliö, suodatin, lämmönsiirrin) toimintaperiaatteet, rakenteet ja piirrossymbolit. Hän osaa soveltaa, eli käyttää ja mitoittaa, niitä yksinkertaisissa piirikytkennöissä. Hän osaa selitää yksinkertaisen hydraulijärjestelmän ja sen komponenttien toiminnan. Hän osaa kertoa hydraulisen ja pneumaattisen järjestelmän tärkeimmät erot.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Hydromekaniikan perusteet. Hydrostatiikka ja hydrodynamiikka. Jatkuvuusyhtälö. Energiayhtälö. Viskositeetti. Virtauslajit. Järjestelmän virtaushäviöt. Hydraulinen teho ja hyötysuhde.   Impulssilause. Hagen-Poiseullen yhtälö. Hydraulijärjestelmien jousto. Paineiskut.   Järjestelmän lämpeneminen. 
2. Nesteen tehtävät. Nestetyypit. Nesteen ominaisuudet. ISO-viskositeettiluokat. Viskositeetti-indeksi.   Nesteen valinta. Nesteen puhtausluokitukset.    
3. Tärkeimmät hydraulisen ja pneumaattisen energian muuntamisen komponentit (pumppu, moottori, sylinteri, vääntömoottori) ja energian ohjauksen komponentit (paine-, virta- ja suuntaventtiilit) sekä niiden symbolimerkinnät, rakenne, ohjaustavat ja ominaiskäyrät. Hydrauliakun piirrossymboli ja turvallisuusriskit.   Hydraulisen energian varastointi. Akkurakenteet ja niiden käyttösovellutukset, ominaisuudet ja mitoitus. 3-tiepaineenalennus- ja 3-tievirransäätö-, sekä virranjakoventtiilin symbolimerkinnät, rakenne, ohjaustavat, ominaiskäyrät ja käyttö.   Väliaineen paineen kehittämiseen tehty työ.  
4. Tärkeimmät hydraulisen ja pneumaattisen energian siirtämisen komponentit (putki, letku, liitin) ja järjestelmän ylläpidon komponentit (säiliö, suodatin, lämmönsiirrin)  Suodattimien ominaisuudet   
5. Hydraulisen ohjausjärjestelmän ja säätöjärjestelmän määrittely ja käyttöesimerkit. Hydrodynaamisten komponenttien toimintaperiaatteet ja käyttöesimerkit.  Automaatiotoimintojen aikaansaaminen mekaanisin ja hydraulisin keinoin.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydinaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Hydraulitekniikan perusteet,   H.Kauranne, J.Kajaste, M.Vilenius       2. painos, WSOY 1999   Kyllä    Suomi  
Kirja   Hydraulitekniikka   H.Kauranne, J.Kajaste, M.Vilenius       1. painos, WSOY 2008   Kyllä    Suomi  
Kirja   Hydraulitekniikka   H.Kauranne, J.Kajaste, M.Vilenius       2. uudistettu painos, Sanoma Pro Oy, 2013   Kyllä    Suomi  
Opintomoniste   Hydrodynaamiset komponentit         Pyydettäessä lisäksi erillinen opetusmoniste hydrodynaamisista komponenteista, 40 s.   Ei    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
IHA-1101 Hydrauliikan perusteet, 4 op IHA-1101 Hydrauliikan perusteet, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
IHA-1101 2014-01        

Viimeksi muokattu04.09.2014