Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

TTE-31000 Tuotetiedon hallinta, 5 op
Product Data Management

Lisätiedot

Soveltuu jatko-opinnoiksi

Vastuuhenkilö

Asko Riitahuhta, Antti Pulkkinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
 2 h/vko
 2 h/vko
 2 h/vko
+2 h/vko
+2 h/vko
+2 h/vko



 



 



 
TTE-31000 2013-01 Torstai 12 - 14, K3114

Suoritusvaatimukset

Tentti ja harjoitustyö.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Opintojakson kirja on mahdollista käydä läpi kotitehtävien avulla. Vaikka kotitehtävien suorittaminen ei ole pakollista, niiden palauttaminen otetaan huomioon tentin arvostelussa. Ryhmätyönä tehtävää harjoitustyötä ohjataan viikottaisissa tapaamisissa. Harjoitustyön tavoite on ongelmalähtöinen oppiminen.

Osaamistavoitteet

Opintojakson arvosanalla hyvä suoritettuaan opiskelija tunnistaa tuotetiedon hallinnan peruskäsitteet - kykenee luettelemaan keskeiset asiat, määrittelemään niiden sisällön ja yhteydet toisiinsa. Opiskelija osaa nimetä tuotetiedon metamallinnuksen käsitteitä ja esittää tuotetiedon hallinnan määrittelyprosessin vaiheet. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää ne toimenpiteet, joita yrityksessä voidaan tehdä tuotetiedon hallinnan kehittämiseksi: hän voi antaa esimerkkejä yritysten tapauksista ja eritellä erilaisia lähestymistapoja tuotetiedon hallintaan. Opintojakson suoritettuaan opiskelijan kykenee luokittelemaan tuotetyyppejä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan määrittelyprojektin, jossa kehitetään käyttövaatimukset sekä tietorakenteet tuotetiedon hallintaa varten. Opiskelija kykenee arvioimaan tehdyn määritelmän vaikutuksia ja kytkentöjä yhtäältä yrityksen toimintatapaan ja tuotteistoon ja toisaalta vertailemaan mahdollisuuksia muokata toimintatapaa ohjelmiston käyttöönoton yhteydessä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Tuotetiedon hallinnan käsitteet ja menetelmät, kuten nimikkeiden ja tuoterakenteiden, käyttäjien ja dokumenttien, työnkulun, muutosten ja versioiden hallinta.  Erilaiset tuotetyypit ja tuotetyyppien tietorakenteet. Projekti- ja vakiotuotteet suhteessa varioituviin tuotteisiin. Tietotarpeet eri toimintatavoissa.  Tuotetyyppien ja ko. tuotetiedon yhteys yrityksen toimintaan. Tietojärjestelmien integrointitavat. 
2. Tuotetiedon metamallinnus. Metatiedon käsitteen ymmärtäminen. Metamallinnuksen menetelmät. Oliomallinnuksen peruskäsitteet.  Konfiguroitavan tuoteperheen mallinnuksen keskeiset menetelmät.  Tuotehallinnan kehittäminen tietorakenteiden avulla. Product Family Masterplan. 
3. Tuotetiedon hallinnan kehitys ja määrittelyprossi.   PLM-strategian määrittely.  Tuotetiedon hallinnan kehittäminen kappaletavarateollisuuden yrityksessä. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Jakson kokonaisarvosana on keskiarvo tentin ja harjoitustyön arvosanoista. Tentti mittaa opiskelijan tietämystä: kuinka hyvin opiskelija hallitsee alan peruskäsitteet ja toiminnallisuuden. Harjoitustyössä mitataan osaamista eli sitä, kuinka opiskelija osaa toimia ryhmässä, joka kehittää ja määrittelee tuotetiedon hallintaa, sekä käyttää tuotetiedon metamallinnusmenetelmiä määrittelyssä. Edelleen harjoitustyö mittaa sitä, kuinka määritelmän ja toiminnan välinen yhteys on ymmärretty.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Implementing and Integrating Product Data Management and Software Configuration Management   Crnkovic Ivica, Ulf Asklund, Annita Persson Dahlqvist   1-58053-498-8       Kyllä    Englanti  
Luentokalvot   Kurssin luentomateriaali   Pulkkinen et al.         Kyllä    Suomi  
Muu verkkomateriaali   PLM-seminaarin raportti           Ei    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TTE-31000 Tuotetiedon hallinta, 5 op MEI-31000 Tuotetiedon hallinta, 5 op  
TTE-31000 Tuotetiedon hallinta, 5 op TTE-3100 Tuotetiedon hallinta, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TTE-31000 2013-01 Kurssilla opitaan Tuotetiedon hallinnan peruskäsitteet ja se, kuinka aihetta voidaan kehittää organisaatiossa. Kätännön asioissa ks. https://moodle2.tut.fi/course/view.php?id=6644   Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu13.01.2013