Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

TIE-50100 Digitaalisuunnittelu, 5 op
Digital Design

Vastuuhenkilö

Timo Hämäläinen, Riku Uusikartano

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
 2 h/vko
+2 h/vko

 

 

 
TIE-50100 2013-01 Keskiviikko 12 - 16, TB109
Keskiviikko 12 - 14, S4

Suoritusvaatimukset

Vaadittu määrä osasuorituspisteitä PC- ja teoriaharjoituksista sekä hyväksytysti suoritettu tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen opiskelija pystyy pienehkön järjestelmän tekstimuotoisen spesifikaation perusteella suunnittelemaan järjestelmän digitaalisen toteutuksen. Opiskelija osaa nimetä ja kuvata sekä käyttää eri suunnittelunkuvaustapoja (portit, totuustaulut, tilakaaviot, HDL) digitaalisen järjestelmän suunnittelussa. Opiskelija muistaa että digitaalisen järjestelmän voi suunnitella eri suunnittelunkuvaustapoja tai niiden yhdistelmää käyttäen sekä osaa valita sopivan kuvaustavan kullekin järjestelmän osalle. Opiskelija osaa käyttää EDA-työkalujen perusominaisuuksia digitaalipiirien suunnitteluun ja simulointiin valmiiksiannettujen testipenkkien avulla.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Synkronisen logiikan määrittely, suunnittelu ja analyysi. Aikakäsite. Suunnittelun abstraktiotason vaikutus suunnitteluun.  Suunnittelun jakaminen Y-mallin mukaan toiminnallisuuteen, alustaan ja näiden yhdistämiseen. Suunnittelun hierarkiatasot.   
2. Kombinatoriset verkot. Kaksi- ja useampitasoiset porttiverkot. Kriittinen polku. Porttiverkon tasot.  Viiveiden muodostuminen kytkennässä. Tekijät, jotka vaikuttavat portin kykyyn ajaa kuormaa.   
3. Sekventiaaliset verkot. Mealyn ja Mooren tilakoneet. Tilakoneiden muunnokset. Sekventiaalisten verkkojen ajoitusparametrit. Kellotaajuuden määrittäminen.  Laajennetut tilakoneet paikallisten ja globaalien apumuuttujien avulla.  Ekvivalenttiset tilakoneet. 
4. Standardilohkot. Useiden lohkojen liittäminen yhteen väylärakenteilla. Data- ja kontrolliosan erottaminen. Järjestelmän suunnittelu RTL-tasolla.  Hajautettu ja keskitetty arbitrointi. Ohjelmoitavan laitteen perusrakenne. Rinnakkaisuuden hallinta.   
5. FPGA-piirin rakenne. Käyttö digitaalisuunnittelussa. Käytännön harjoituksia suunnittelutehtävillä, joita tarvitaan työelämässä. Suunnittelu- ja simulointiohjelmistojen käyttö.  FPGA-piirin resurssien hallinta ja suunnittelun sijoittelu. FPGA-kehitysalustat ja niiden laajennusmahdollisuudet.  FPGA-piirin käyttö itse tehtynä mikroprosessorina. Simulaattorit. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentin ja osasuorituspisteiden perusteella. Hallittuaan ydinaineksen hyvin opiskelijalla on mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosana 4 ja 5 on mahdollista saavuttaa syvällisellä perehtymisellä opintojakson sisältöön. Harjoituksista annettavat ylimääräiset osasuorituspisteet korottavat hyväksytyä tenttiarvosanaa maksimissaan yhdellä numerolla.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Introduction to Digital Systems   Ercegovac, Lang, Moreno   0471527998       Ei    Suomi  
Luentokalvot     Haavisto       Jaetaan kurssin edetessä   Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
TIE-05100 Johdatus Digitaalitekniikkaan Pakollinen   1
TST-01100 Johdanto tietotekniikkaan Pakollinen   1

1 . Valittava jompikumpi.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TIE-50100 Digitaalisuunnittelu, 5 op TKT-1202 Digitaalisuunnittelu, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TIE-50100 2013-01 Miksi valitsen tämän kurssin? Tällä kurssilla opit suunnittelemaan digitaalisia järjestelmiä teollisuussovelluksiin ja –tuotteisiin. Erityisenä painotuksena on ohjelmoitavien logiikkapiirien (FPGA) käyttö toteutusalustana, sillä niiden käyttö kasvaa entisestään tulevaisuudessa, erityisesti kun niillä voi olla samalla piirillä jopa useita prosessoreita. Käytämme tällä kurssilla Alteran DE2 FPGA-kehitysalustaa, johon opit toteuttamaan niin logiikkaa kuin tilakoneitakin. Lisäksi opit hallitsemaan suorituskykyyn liittyvät ajoitusparametrit ja logiikan oikean toiminnan kannalta kriittiset suunnitteluvaihtoehdot ja rajoitukset. Huomaa, että saat oman DE2-laudan käyttöösi! Miten jatkan tästä eteenpäin? Tietotekniikan laitos on johtava sulautettujen moniprosessorijärjestelmien tutkimustyössä, ja tätä osaamista tarjoamme omaksuttavaksi myös sinulle. Siksi voit jatkaa saman alustan kanssa muilla kursseilla aina siihen asti, että sinulla on edistyksellinen moniprosessorijärjestelmä (MP-SoC) sisältäen reaaliaikakäyttöjärjestelmillä varustetut prosessorit, tehokkaan kommunikointiverkon ja VHDL-kielellä kuvattuja logiikkalohkoja. Tämän hallitset käytyäsi kurssin "System Design". Ennen sitä on kuitenkin opittava VHDL-laitteistonkuvauskielen käyttö, ja se tapahtuu kurssilla "Logiikkasynteesi", Yhteenvetona: tämän kurssin jälkeen osaat tehdä oikeita digitaalijärjestelmien toteutuksia, ja hallitset niihin liittyvät teoriat.        

Viimeksi muokattu20.05.2013