Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

TTA-85020 Koneiden ja laitteiden turvallisuus, 4 op
Machine and System Safety Engineering

Vastuuhenkilö

Jouni Kivistö-Rahnasto

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot

 

 
 4 h/vko

 

 
TTA-85020 2013-01 Tiistai 10 - 12, F PIENI SALI 1
Torstai 10 - 12, F PIENI SALI 1

Suoritusvaatimukset

Luentoihin ja kirjallisuuteen perustuva tentti. Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää koneturvallisuuden teoreettiset perusteet sekä koneiden ja automaattisten tuotantojärjestelmien turvallisuussuunnittelun periaatteet ja menetelmät. Hän osaa toteuttaa EU:n konedirektiivissä vaaditut toimenpiteet, jotka ovat edellytys koneen markkinointiin ja käyttöönottoon EU alueella. Opiskelija osaa tunnistaa ja analysoida koneiden riskejä sekä arvioida koneen turvallisuuden hyväksyttävyyttä. Hän osaa suunnitella keskeisiä turvallisuustekniikan sovelluksia ja kehittää koneen turvallisuutta. Opiskelija osaa listata koneen ohjeita, merkintöjä ja teknistä dokumentointia koskevat olennaiset vaatimukset.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Koneiden ja automaattisten tuotantojärjestelmien turvallisuuden teoreettiset perusteet.   Koneen turvallisuuden ja vapaan myynnin sekä käyttöönoton varmistaminen. Ihmisen ja koneen yhteistoiminta (tehtävien jakautuminen, monen käyttäjän järjestelmät, toiminta vaara-alueella). Tiettyihin koneisiin ja energioihin liittyviä erityiskysymyksiä. Käyttäjien opastus (ohjeet, opastus, kieli). Tapaturmatilastot. käsitys muista konetta koskevista direktiiveistä   Turvallisuustekniset mitoitukset (pysähtymisnopeudet, voimat, turvaetäisyydet, kulkutiet, portaat Esimerkkejä turvallisuuden huomioimisesta koneiden ja automaatiojärjestelmien toimitusprojekteissa Esimerkkejä onnettomuuksista, niiden syistä ja opetuksista  
2. Turvallisuussuunnittelun periaatteet ja riskianalyysimenetelmät kone- ja automaatiosuunnittelun osana.   Osaa toimenpiteet turvallisuuden, vapaan myynnin ja käyttöönoton varmistamiseksi. Osaa kehittää ihmisen ja koneen välistä toimintaa turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden parantamiseksi. Tuntee tärkeimmät koneturvallisuuden erityiskysymykset Tuntee käyttöohjeiden ja käytön opastamisen perusteet Käsitys erilaisista kone ja automaatiojärjestelmien tapaturmista, niiden yleisyydestä ja vakavuudesta.   Osaa mitoittaa tavallisimpia turvallisuusteknisiä sovelluksia. Käsittää turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden yhteyden sekä merkityksen koneen kilpailukyvylle. Tuntee tavallisimpia onnettomuuksia ja niiden syitä  
3. Tärkeimmät turvallisuustekniikat (käynnistys ja pysäytys, hätäpysäytys, energiansyötön katkaisu, yllättävän käynnistymisen estäminen, suojukset ja turvalaitteet, palon- ja räjähdysten torjunta).      
4. Koneiden ja tuotteen riskien arvioimisen sekä turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden kehittämisen liittäminen osaksi tuotesuunnittelua.     
5. EU:n konedirektiivi ja turvallisuusstandardit. Turvallisuuden asettamat vaatimukset koneen vapaalle markkinoinnille EU:ssa. Keskeiset tuotteen turvallisuustekniset sovellukset.     
6. Tekninen dokumentointi.     

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TTA-85020 Koneiden ja laitteiden turvallisuus, 4 op TUR-2500 Koneiden ja laitteiden turvallisuus, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TTA-85020 2013-01        

Viimeksi muokattu21.02.2013