Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

EDE-40100 Käyttövarmuuden ja kunnossapidon perusteet, 5 op
Introduction to Reliability Engineering and Maintenance

Vastuuhenkilö

Seppo Virtanen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 


 
 2 h/vko
 2 h/vko
+2 h/vko
+2 h/vko


 
EDE-40100 2013-01 Keskiviikko 8 - 10, K1241

Suoritusvaatimukset

Kirjallinen tentti luentojen ja laskuharjoituksien pohjalta.

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa käyttövarmuuden suunnittelun ja kunnossapidon kvalitatiivisten ja kvantitatiivisten suunnittelumenetelmien perusteita. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tietää mitä osaamista suunnittelumenetelmien soveltaminen edellyttää ja ymmärtää mitä lisäarvoa niiden soveltamisella voidaan saada teknisten järjestelmien ja koneiden elinjakson eri vaiheissa. Sekä luennoilla että harjoituksissa hyödynnetään tietokonepohjaista opetus- ja harjoitusaineistoa.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Käsitteitä ja terminologiaa  Riski, luotettavuus, huollettavuus, kunnossapitovarmuus, käytettävyys, kunnonvalvonta, ennakkohuolto ja korjaus. Vikaantumis- ja korjausajan kertymä-, tiheys- ja vikataajuusfunktioiden väliset yhteydet ja niistä saatava informaatio.   
2. Käyttövarmuuden ja kunnossapidon kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen tarkastelu.  Vikapuu, tapahtumapuu ja luotettavuuslohkokaavio, vikavaikutus- ja toimintovirheanalyysi, poikkeamatarkastelu. Luotettavuus- käytettävyys- ja riskianalyysit.    
3. Tarkasteltavaan (ei-toivottuun) tapahtumaan johtavan syyseurauslogiikan mallintaminen.  Monotoninen ja ei monotoninen (=failure-success) logiikka. Solmupisteiden (=porttien) loogiset ehdot syyseurauskaaviossa: OR, AND, k/n, XOR, NOT, Inhibit Priority. Logiikkakaavion (graafin) muuttaminen matriisimuotoon.   
4. Tapahtumalogiikan analysointi analyyttisesti ja simuloimalla.  Boolean totuustaulukko, rakennefunktio ja -matriisi, katkos- ja minimikatkosjoukot, (Birbnbaum's) tärkeysmitat. Stokastisen simuloinnin perusteet.   
5. Käyttövarmuusvaatimusten määrittely ja allokointi.  Vikaantumis- ja korjausaikojen allokointi portin osille vikalogiikan ja allokointikertoimien (osien kriittisyyden ja teknisen kompleksisuuden) funktiona.   
6. Varaosan varastoinnin suunnittelun ja optimoinnin perusteet  Varastoitavan osan palveluasteen määrittäminen osan käyttökohteiden lukumäärän, luotettavuuden, toimitusajan ja tilauspisteen funktiona.   
7. Luotettavuuden ja käytettävyyden suunnittelun perusteita.  Vikaantumis- ja korjausajan jakaumien mallintaminen. Osan vika-korjausprosessin simulointi käänteisfunktion avulla tai numeerisesti taulukosta interpoloimalla. Korjauksen ja huollon vaikutus osan jäljellä olevaan käyttöikään. Kunnonvalvonnan, huollon ja korjauksen vaikutus luotettavuuteen, käytettävyyteen ja todennäköisiin riskeihin.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Osallistumisaktiviteetti luennoille, hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset ja kirjallinen tentti.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Probabilistic Risk Assessment and Management for Engineers and Scientists.   Henley, Ernest J. & Kumamoto Hiromitsu       TTY/Kirjasto/Verkkokirja   Kyllä    Englanti  
Opintomoniste   Käyttövarmuuden suunnittelun ja kunnossapidon perusteet   S. Virtanen, P-E. Hagmark ja H. Pernu       Jaetaan luennolla   Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
EDE-40100 Käyttövarmuuden ja kunnossapidon perusteet, 5 op MEC-4310 Käyttövarmuuden ja kunnossapidon perusteet, 3 op  
EDE-40100 Käyttövarmuuden ja kunnossapidon perusteet, 5 op MEI-60300 Käyttövarmuuden ja kunnossapidon perusteet, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
EDE-40100 2013-01 toteutus lv. 2013-14        

Viimeksi muokattu28.02.2013