Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

DEE-54030 Kryogeniikka, 5 op
Cryogenics

Vastuuhenkilö

Risto Mikkonen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot

 

 

 
 24 h/per

 
DEE-54030 2013-01 Tiistai 12 - 14, SE201
Keskiviikko 9 - 10, SE201

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti, hyväksytty seminaarityö
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Kryogeniikka on kylmien lämpötilojen soveltamista käytännön ongelmiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa keskeiset termodynamiikan käsitteet ja pystyy soveltamaan niitä erityyppisissä prosesseissa. Hän osaa luokitella kryogeniikassa käytettyjä nesteitä sekä kaasuja ja verrata niiden fysikaalisia ominaisuuksia. Opiskelija pystyy analysoimaan eri materiaalien mekaanisia ja sähköisiä ominaisuuksia kryogeenisissa lämpötiloissa. Hän pystyy edelleen selittämään ja analysoimaan, mitkä tekijät ovat keskeisiä suunniteltaessa termistä eristystä matalissa lämpötiloissa ja tunnistaa erityyppisten mekaanisten jäädytyslaitteiden rakenteen ja toimintaperiaatteen. Opiskelija osaa kategorisoida kryogeniikan eri sovellusalueita ja tunnistaa aihepiiriin liittyviä turvallisuustekijöitä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kryogeniikan termodynamiikka: termodynamiikan pääsäännöt, Maxwellin yhtälöt. Ideaali- ja reaalikaasu, Joule-Thompson-kerroin.    Kryogeniikan historia. 
2. Kryogeeniset nesteet: puhtaan aineen PVT-käyttäytyminen. Kryogeenisten nesteiden ominaisuudet.  Kryogeenisten nesteiden eri sovellusalueet. Taloudelliset näkökohdat.  Kryogeniikan integrointi suprajohtavuuden eri sovelluskohteisiin. 
3. Nesteytys ja kryojäähdyttimet: Eri nesteytysprosessit. Kryojäähdyttimien luokittelu ja toimintaperiaatteet.  Kryojäähdyttimien eri käyttökohteet. Hyötysuhteen parantaminen.  Kryogeeninen infrastruktuuri Big Science –hankkeissa. 
4. Kryogeeninen eristys: lämmön-siirron minimoinnin menetelmät. Tyhjiö-, pulveri- ja vaahtoeristys. Supereriste.  Tyhjiötekninen suunnittelu. Liitokset, tiivistys, puhdistus.  Laitoksen kryolaboratorion esittely. 
5. Materiaalien termiset ja sähköiset ominaisuudet: Sähkönjohtavuus ja RRR-arvo. Ominaislämpö, lämmönjohtavuus ja lämpölaajeneminen.     
6. Kryogeniikan turvallisuus: Kryonesteiden turvallisuusnäkökohdat.  Fysiologiset vaarat. Räjähdysvaara ja tulenarkuus.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson suoritusvaatimuksena on kirjallinen tentti ja lyhyt suullinen referaatti opiskelijan valitsemasta sovelluskohteesta. Hyväksytty tenttisuoritus edellyttää ydinaineksen ymmärtämistä selittävällä tasolla, korkeammat arvosanat vaativat ilmiöiden matemaattista hallintaa sekä täydentävän ja erikoistietämyksen aihepiirien tietämystä. Suullisen referaatin tarkoituksena on, että opiskelija pystyy lyhyen määräajan (n. 15 minuuttia) puitteissa selkeästi kuvaamaan valitsemansa sovelluskohteen nimenomaan opintojakson aihepiirin näkökulmasta.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Cryogenic Engineering, Second Edition Revised and Expanded   Thomas M. Flynn   0-8247-5367-4       Kyllä    Englanti  
Opintomoniste   Kryogeniikka   Risto Mikkonen         Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-54030 Kryogeniikka, 5 op SMG-4400 Kryogeniikka, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
DEE-54030 2013-01        

Viimeksi muokattu21.02.2013