Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

DEE-54020 Polttokennot ja vetyteknologia, 5 op
Fuel Cells and Hydrogen Technology

Vastuuhenkilö

Aki Korpela, Risto Mikkonen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitustyöt


 


 
 24 h/per


 15 h/per


 
DEE-54020 2013-01 Tiistai 12 - 14, SE201
Keskiviikko 9 - 10, SE201

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyö.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää polttokennojen perusrakenteen sekä luokitella eri polttokennotyypit. Hän osaa soveltaa sähkökemian ja termodynamiikan peruskäsitteitä siten, että pystyy analysoimaan polttokennojen toimintaa ja tämän kautta tekemään johtopäätöksiä, miten kennossa syntyviä häviöitä voidaan pienentää. Opiskelija pystyy arvioimaan polttokennojen hyödynnettävyyttä sekä sähkön että lämmön tuotannossa ja kennojen hyödyntämistä ajoneuvokäytössä. Edelleen opiskelija osaa kuvata vedyn eri valmistamismenetelmiä ja verrata menetelmien tehokkuutta sekä pystyy selittämään vedyn eri varastointiteknologioita. Hän pystyy kriittisesti keskustelemaan yleisesti vetytaloudesta futurologisena energiajärjestelmänä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Polttokennojen sähkökemia ja termodynamiikka: Polttokennojen yleinen teoria. Avoimen piirin jännite ja hyötysuhteen määrittäminen. Toimintaolosuhteiden vaikutus kennon suorituskykyyn.  Termodynamiikan tilafunktiot ja niiden hyödyntäminen.  Polttokennojen historia. 
2. Polttokennon häviöt ja polarisaatiokäyrä: Aktivointi- vuotovirta-, konsentraatio- ja ohmiset häviöt.  Operointiolosuhteiden optimointi, lämpötila, paine ja konsentraatio.   
3. Polttokennotyypit: matalan ja korkean lämpötilan kennot. Kennotyyppien rakenne ja oheislaitteet. Polttoainevaihtoehdot ja vedyn reformointi.  Kennojen kosteustasapaino, jäähdytys ja ilmastointi. Toimintapaine ja reaktantin koostumus.  Yhdistetyt järjestelmät, polttokennon hukkalämmön hyödyntäminen. 
4. Vedyn infrastruktuuri: Vedyn valmistus- ja varastointiteknologiat. Tekninen ja taloudellinen vertailu.  Turvallisuus ja viranomaismääräykset.  Vedyn muut sovellusalueet. 
5. Polttokennojen sovellusalueet: stationääri-, mobiili- ja liikenne-sovellutukset. Edut, ongelmat ja tulevaisuuden haasteet.  Vetytalouden analysointi.  Polttokennojen markkinapenetraatio. Hanke-esittely. 
6. Case: Polttokennojärjestelmän mitoitusesimerkki: Systeemin mitoittaminen valittuun sovelluskohteeseen. Tulosten analysointi.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson suoritusvaatimuksena on hyväksytty tentti ja kirjallinen referaatti kurssin sisältöön kytkeytyvästä aiheesta. Hyväksytty tenttisuoritus edellyttää ydinaineksen ymmärtämistä selittävällä tasolla, korkeammat arvosanat vaativat ilmiöiden matemaattista hallintaa sekä täydentävän ja erikoistietämyksen aihepiirien hallintaa. Kirjallisessa referaatissa edellytetään diplomityön tasoisen tekstin tuottamista. Referaatti arvioidaan asteikolla 0-5. Kurssin kokonaisarvosanasta määräytyy tentin perusteella 60% ja harjoitustyön perusteella 40%. Sekä tentistä että harjoitustyöstä on kuitenkin saatava hyväksytty arvosana.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Fuel Cell Systems Explained   J. Larminie & A. Dicks   0 471 49026 1       Kyllä    Englanti  
Opintomoniste   Polttokennot ja vetyteknologia   Risto Mikkonen         Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-54020 Polttokennot ja vetyteknologia, 5 op SMG-4350 Polttokennot ja vetyteknologia, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
DEE-54020 2013-01        

Viimeksi muokattu21.02.2013