Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

RAK-32500 Eristysrakenteet, 4 op
Insulation Materials and Structures

Lisätiedot

Harjoitustyöt tulee palauttaa ennen tenttiä.

Vastuuhenkilö

Matti Pentti

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitustyöt
 2 h/vko

+2 h/vko
 22 h/per


 


 


 
RAK-32500 2013-01 Torstai 14 - 16, S1

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritetut suunnitteluharjoitukset. Tentti luentojen sisällöstä. Tentissä on yleensä yksi rakenteen lämpö- ja kosteustekninen laskutehtävä, joka on tehtävä pääosin oikein, jotta tentistä pääsee läpi.

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa: - kuvata keskeiset rakennusfysikaalisessa suunnitelussa tarkasteltavat olosuhdetekijät ja niiden lukuarvoja - esitellä rakennusten energiatehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä - kuvailla lämmön siirtymismuodot ja laskea lämmön siirtymistä yksinkertaisissa perustapauksissa - selittää lämmöneristyksen suunnittelussa käytettävät suureet ja mitoittaa eristys tavanomaisissa tapauksissa - määritellä ilman ja aineen sisältämän kosteuden käsitteet ja kuvailla niiden perustana olevat ilmiöt - esitellä kosteuden siirtymismuodot diffuusio, konvektio ja kapillaarinen siirtyminen ilmiöinä sekä soveltaa niitä kuvaavia matemaattisia malleja yksinkertaisissa tapauksissa - esitellä ja suunnitella rakennusfysikaalisesti (lämpö, kosteus) toimivia käytännön rakenneratkaisuja talonrakentamiseen: yläpohjat, ulkoseinät, alapohjat ja maanvaraiset rakenteet, välipohjat, väliseinät, märkätilat, routaeristys

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Eristämisen tarve ja tavoitteita. Suomen ilmastotietoja. Rakennusten energiatehokkuden käsitteistö ja perusteet.  Sisäilmastotavoitteita.   
2. Lämmön siirtymismuodot. Yksinkertaisten lämmön siirtymistapausten laskenta ja eristyksen mitoitus. Rakenteen lämpötilajakauman määrittäminen   Aineiden lämmönjohtavuuksia. Lämmöneristeitä. Lämmöneristyksen toimivuuden edellytyksiä. Rakenne-esimerkkejä  Lämmöneristysmääräykset ja -ohjeet.  
3. Kosteusteknisen suunnittelun perusteet. Kosteuden lähteet. Kostean ilman ominaisuuksia. Kosteuden sitoutuminen aineeseen. Kosteuden siirtymismuodot ja yksinkertaisten siirtymistapausten laskenta. Kondenssi ja sen estäminen.   Rakenteiden kuivuminen. Rakenne-esimerkkejä  Kosteusmääräykset ja -ohjeet.  
4. Yläpohjien, ulkoseinien, maanvastaisten rakenteiden ja märkätilojen rakenteiden suunnitteluperiaatteet ja rakenne-esimerkkejä.   Vedeneristeet ja katteet.Tiivistystarvikkeet. Routasuojauksen suunnittelu. Jäähdytettyjen tilojen rakenteiden suunnittelun erityispiirteitä.   Rakenne-esimerkkejä  

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Tentin painoarvo 2/3, harjoitustyöt 1/3. Tentissä arvioidaan opiskelijan kykyä mitoittaa ja analysoida yksinkertaisia lämpö-ja kosteusteknisiä rakenne-esimerkkejä sekä hyvin toimivien rakenneratkaisujen tuntemusta.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   RIL 107-2012           Ei    Suomi  
Luentokalvot   Eristysrakenteet   Matti Pentti         Kyllä    Suomi  
Muu verkkomateriaali   Suomen rakentamismääräyskokoelma   Ympäristöministeriö       Lämmön- ja kosteudeneristämistä koskevat osat   Ei    Suomi  
Muu verkkomateriaali   Toimivat katot   Kattoliitto ry.         Ei    Suomi  
Opintomoniste   Rakenneratkaisujen rakennusfysikaalinen toiminta   Matti Pentti         Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
RAK-10100 Rakennusmateriaalien ja rakennejärjestelmien perusteita Pakollinen    
RAK-31100 Rakennetekniikan perusteet Pakollinen    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso ei vastaan mitään toista opintojaksoa

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
RAK-32500 2013-01   Luennot
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu30.10.2013