Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

MAT-80100 Informaatioarkkitehtuurin suunnittelu, 7 op
Information Architecture Design

Vastuuhenkilö

Anne-Maritta Tervakari

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitustyöt
Seminaari
Verkkotyöskentely




 




 
 2 h/per
 30 h/per
 1 h/per
 45 h/per

+47 h/per
+1 h/per
+50 h/per




 
MAT-80100 2013-01 Keskiviikko 10 - 12, TB111

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu kirjallinen harjoitustyö sekä toteutuskerralla erikseen määritellyt harjoitukset tai muut tehtävät.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Opintojaksolla käytetyt opetus- ja opiskelumenetelmät tukevat seuraavien työelämässä tarvittavien taitojen karttumista: kirjallinen ja suullinen viestintä, tieteellinen ajattelu, teorian ja käytännön yhdistäminen, projektinhallinta, tiimityöskentely sekä oman oppimisen arviointi.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelijaa tunnistaa eri tyyppiset verkkopalvelut ja osaa määritellä mitä verkkopalvelun käsitteellä tarkoitetaan. Opiskelija osaa myös määritellä informaatioarkkitehtuurin suunnittelutyön keskeiset vaiheet, ymmärtää millaisiin asioihin suunnittelutyössä tulee kiinnittää huomiota sekä osaa soveltaa suunnittelumalleja ja -menetelmiä omassa suunnittelutyössään sekä osaa hyödyntää tarkoituksenmukaisia tiedonhankintatapoja. Opiskelija osaa määritellä informaatioarkkitehtuurin peruskomponentit ja pystyy soveltamaan informaatioarkkitehtuurin teoriaa käytäntöön verkkopalvelun suunnittelutyössä. Lisäksi opiskelija ymmärtää informaatiosisältöjen esittämisen perusperiaatteet, osaa valita tarkoituksenmukaiset mediaelementit, ymmärtää 'dual codingin' perusidean sekä ymmärtää visuaalisen suunnittelun perusperiaatteet ja merkityksen informaatioarkkitehtuurin suunnittelun näkökulmasta. Opiskelija pystyy dokumentoimaan suunnitteluratkaisut tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi opiskelija osaa laatia yksinkertaisia sisällöntuotannon sopimuksia esim. tarjouksen, tekijänoikeuksien siirtosopimuksen sekä osaa ottaa huomioon lainsäädännön verkkopalvelulle asettamat velvoitteet ja rajoitteet.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Digitaalinen viestintä ja verkkopalvelutyypit. Verkkopalvelun määrittely.  Viestintäkanavien konvergenssi. Sosiaalinen media.  Verkkopalvelujen määritelmät eri (tieteen)aloilla. Verkkopalveluiden trendejä. 
2. Informaatioarkkitehtuurin suunnittelutyön eri vaiheet, suunnittelumalleja sekä määrittelytyön menetelmiä. Käyttäjien tarpeiden tunnistaminen.  Tiedonhankinta ja analysointi Suunnittelutyön dokumentointi.  Eri suunnittelu- ja toteutusmallien jaottelua ja vertailua. 
3. Informaatioarkkitehtuurin osa-alueet. Toiminta- ja asiointiprosessien määrittely.   Käyttäjien tuottama informaatio.   Ansaintalogiikka. Informaation visualisointi 
4. Informaatioarkkitehtuurin visuaalinen esittäminen. Mediaelementtien käyttö.  Dual coding. Informaatiosisältöjen luotettavuus.  Esteettinen kokemus. Värisuunnittelun ja sommittelun perusperiaatteet. 
5. Perustietoa suunnittelu- ja toteutustyöhön liittyvistä sopimuksista.  Tekijänoikeudet verkkopalveluiden suunnittelutyössä.   Muu huomioon otettava lainsäädäntö. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson kokonaisarvosana (0-5) muodostuu henkilökohtaisen työskentelyn (50%) ja ryhmässä laadittavan harjoitustyön (50%) perusteella. Aktiivisella osallistumisella opetukseen on mahdollista korottaa opintojakson kokonaisarvosanaa. Arvosanan 3 saavuttaminen edellyttää ydinaineksen hyvää hallintaa ja arvosanaa 4 varten on hallittava lisäksi täydentävän tietämyksen asiat. Arvosana 5 edellyttää em. mainittujen lisäksi myös erityistietämykseen kuuluvien asioiden hallintaa. Mikäli ydinaineksen hallinnassa on vähäisiä puutteita, voi opiskelija saavuttaa arvosanan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Mikäli ydinaineksen hallinnassa on vakavia puutteita, arvosanaksi tulee hylätty. Hylättyä arvosanaa ei voi korottaa aktiivisella osallistumisella.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Verkkopalvelun sisällöntuotanto   Tervakari, A-M., Silius, K. & Koro, J.         Ei    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
MAT-80000 Johdatus hypermediaan Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MAT-80100 Informaatioarkkitehtuurin suunnittelu, 7 op MATHM-47250 Verkkopalvelun sisällöntuotanto, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
MAT-80100 2013-01 Opintojakso toteutetaan lukuvuonna 2013-2014 periodeilla III ja IV verkkokurssina.   Luennot
Harjoitustyöt
Oppimispäiväkirja, portfolio ja muu kirjallinen tuotos
   
Lähiopetus: 4 %
Etäopetus: 16 %
Itseopiskelu: 80 %  

Viimeksi muokattu25.02.2013