Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

ELT-41200 Langattoman tietoliikenteen perusteet, 5 op
Basic Course on Wireless Communications

Vastuuhenkilö

Jarno Niemelä, Markus Allen, Markku Renfors

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyö



 
 3 h/vko
 2 h/vko

+3 h/vko
+2 h/vko
 2 h/per



 



 
ELT-41200 2013-01 Keskiviikko 13 - 16, S2
Torstai 9 - 12, TB222

Suoritusvaatimukset

Tentti tai kummankin periodin lopussa pidettävät välikokeet.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Kurssi keskittyy radiorajapinnan tekniikoihin, joiden päälle esim. Internetin verkkotason protokollat asettuvat. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää ja vertailla erilaisten radiotietoliikennejärjestelmien rakenteita, toimintaperiaatteita ja sovellusmahdollisuuksia. Opiskelija osaa: - selittää yleisperiaateet, miten keskeiset radiokanavan ilmiöt (erityisesti vaimennusmalli ja häipymäilmiöt) on otettava huomioon luotettavan tiedonsiirtolinkin suunnittelussa; - laskea radiolinkin etenemisvaimennuksen yksinkertaisia vaimennusmalleja käyttäen; - selittää radiosignaaliin perustuvan tiedonsiirtolinkin keskeisten elementtien merkityksen ja tärkeimmät ominaisuudet; - selittää lähettimen ja vastaanottimen keskeisten signaalinkäsittelylohkojen (koodaus, modulaatio, kanavakorjain, ...) merkityksen radiolinkin toiminnan kannalta; - kuvata kaksisuuntaisen tiedonsiirron ja usean käyttäjän järjestelmien yleiset toimintaperiaatteet sekä WLAN-MAC -protokollan yksityiskohtaisesti; - kuvata soluverkkoperiaatteen mukaisten langattomien järjestelmien rakenteen, keskeiset elementit ja toiminnallisuudet yleisesti sekä erityisesti GSM- ja UMTS-verkkojen tapauksessa; - soluverkon kapasiteetin ja kuormituksen laskennan perusteet; - selittää yleisperiaatteet, miten radiosignaaleista voidaan mitata paikannuksessa hyödynnettävää tietoa. Opiskelija ymmärtää laitoksen ko. aiheepiiriin liittyvissä kursseissa opetettavien tietojen ja taitojen merkityksen langattomiin tiedonsiirtojärjestelmiin liittyvässä insinöörityössä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. LANGATTOMAN TIEDONSIIRRON PERUSELEMENTIT: - perustietoja antenneista; - kanavointi- ja modulointitekniikat; - hajaspektri- ja monikantoaaltotekniikoiden periaatteet; - virheiden hallintamenetelmät; - multiple access -tekniikat; - MAC-protokollat, WLAN MAC.  - langattoman tietoliikenteen historiaa; - aaltomuodot ja signaalinkäsittelymenetelmät hiukan yksityiskohtaisemmin; - MAC-protokollien analysointi.   
2. RADIOKANAVAN MALLINNUS: - vaimennusmallit; - hidas häipyminen; - nopea häipyminen; - monitiemalli; - taajuus- ja aikaselektiivisyys.     
3. SOLUVERKKOJEN PERIAATTEET: - taajuuksien uudelleenkäyttö; - soluverkon kapasiteetin ja kuormituksen laskennan perusteet; - radioverkon osat ja rakenne; - verkon toiminnallisuus; - radioverkkossuunnittelun vaiheet.     
4. LANGATTOMIEN TIEDONSIIRTOJÄRJESTELMIEN PERUSTEET: - GSM, UMTS; - WiFi, WiMAX, Bluetooth; - yleislähetysverkot, digi-TV; - satellittitietoliikenne; - paikannusjärjestelmät (mobiiliverkkoihin perustuvat, GPS, Galileo).   - DECT- ja Tetra-järjestelmät; - ZigBee ja Bluetooth Low Energy; - muut sateliittinavigointijärjestelmät.   
5. RADIORESURSSIN HALLINTA: - tehosäätö; - resurssin vaihto (handover)(solu/sektori, taajuus, järjestelmä);   - pakettiskedulointi; - pääsynvalvontamekanismit.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentin tai molempien periodien lopussa pidettävien välikokeiden perusteella. Näissä testataan lähinnä ydinaineksen hallintaa. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Tenteissä ja välikokeissa opiskelijalla on tilaisuus osoittaa myös täydentävän tietämyksen hallintaa, mikä ydinaineksen sujuvan hallinnan ohella antaa mahdollisuuden arvosanoihin 4 ja 5. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydinaineksen hallinnassa on merkittäviä puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Wireless Communications 2nd edition   Andreas F. Molisch   9780470741870       Ei    Englanti  
Luentokalvot   Langattoman tietoliikenteen perusteet   Simona Lohan, Markku Renfors, Tapani Ristaniemi, Jarno Niemelä         Kyllä    Englanti  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELT-40000 Tiedonsiirtotekniikan perusteet Suositeltava    
MAT-02500 Todennäköisyyslaskenta Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
Välttämättömät esitiedot: matematiikan peruskurssit, todennäköisyyslaskennan perusteet; lineaaristen järjestelmien perusteet, taajuusvaste, spektrikäsite

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-41200 Langattoman tietoliikenteen perusteet, 5 op TLT-6100 Langattoman tietoliikenteen perusteet, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELT-41200 2013-01   Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu26.09.2013