Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

ELT-21000 Elektroniikkalaitteen tuotesuunnittelu, 4 op
Product Design of Electronic Device

Vastuuhenkilö

Katja Laine

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
 2 h/vko
 2 h/vko
 10 h/per
+2 h/vko
+2 h/vko




 



 



 
ELT-21000 2013-01 Tiistai 10 - 12, SM221

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö ja tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää yksittäiskiteen kasvatuksen sekä miten puolijohteelle valmistetaan toimiva IC. Hän osaa esittää pakkauksen tehtävät ja arvioida niiden tärkeyden osana toimivaa elektroniikkalaitetta, sekä pystyy listaamaan pakkauksen hierarkiatasot sillä tarkkuudella, että hän osaa listata mitä jokaisella pakkauksen tasolla tehdään ja miksi. Opiskelija osaa vertailla pakkauksen eri hierarkiatasoilla tehtyjen ratkaisujen vaikutukset koko suunnitteluprosessiin (mm. komponenttien valinnat, liitostekniikat, juotosprosessit). Hän osaa esitellä piirilevynvalmistusprosessin teollisena prosessina ja osaa toteuttaa sen prototuotannossa. Hän myös tunnistaa eri piirilevymateriaalit. Opiskelija osaa määritellä pakkaukselta vaadittavat sähköiset ominaisuudet ja antaa esimerkkejä siitä, miten erilaiset pakkaukset vaikuttavat näihin ominaisuuksiin. Hän osaa selittää lämmönsiirtymistavat elektroniikkalaitteessa eri tasoilla ja luokitella lämmönlähteet laitteissa, sekä ratkaista lämmönhallinnan elektroniikkalaitteessa komponenttitasolla. Hän osaa mitoittaa jäähdytyselementtejä komponenteille, ja laskea lämpölaskuja käsin yksinkertaisista systeemeistä. Hän osaa nimetä testausmenetelmiä ja laadunhallintamenetelmiä elektroniikkalaitteen tuotantoprosessin eri vaiheissa sekä soveltaa elinkaariajattelua koko elektroniikkatuotteen suunnitteluprosessin ajan.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Pii puolijohdemateriaalina. Yksittäiskiteen valmistus. Mikropiirin valmistus.  Muut puolijohdemateriaalit  Korkeat taajuudet. 
2. Pakkauksen tehtävät. Pakkauksen hierarkiatasot (Eri komponenttikotelot, sirun liittäminen koteloon, komponentin liittäminen levylle) Piirilevyn valmistus.  Elektroniikassa käytetyt materiaalit. Eri kääntösirutekniikat. Piirilevysuunnitteluohjelmiston käyttö ja uudet piirilevyteknologiat  Erikoiset pakkausratkaisut. 
3. Pakkausten sähköiset ominaisuudet. Lämmönhallinta ja lämpösuunnittelu pakkauksissa.  Kotelon ja pakkauksen aiheuttamat rajoitukset elektroniikkasuunnittelulle.   
4. Testaus eri valmistusvaiheissa, laadunhallinta ja laadunvarmistus. Six Sigman perusteet. Elinkaariajattelu koko valmistusprosessin aikana.  Käyttöolosuhteet eri sovellusalueilla (kuluttajaelektroniikka, autoelektroniikka)    

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydiaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Electronic Assembly Fabrication   Harper   0-07-137882-0       Ei    Englanti  
Kirja   Fundamentals of Microsystems Packaging   Tummala   0-07-137169-9       Kyllä    Englanti  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-21000 Elektroniikkalaitteen tuotesuunnittelu, 4 op ELE-2350 Elektroniikkalaitteen tuotesuunnittelu, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELT-21000 2013-01   Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
Oppimispäiväkirja, portfolio ja muu kirjallinen tuotos
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu17.09.2013