Opinto-opas 2013-2014
Jatko

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

MAT-82200 Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, 5 op
Qualitative Research Methods

Lisätiedot

Soveltuu jatko-opinnoiksi

Vastuuhenkilö

Anne-Maritta Tervakari

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt



 



 
 1 h/vko
 1 h/vko

+1 h/vko
+1 h/vko
 30 h/vko



 
MAT-82200 2013-01 Maanantai 14 - 16, TB219

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti laadittu kirjallinen työ sekä hyväksytysti suoritettu tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Opintojaksolla käytetyt opetus- ja opiskelumenetelmät tukevat seuraavien työelämässä tarvittavien taitojen karttumista: kirjallinen viestintä, kriittisyys ja analyyttisyys, tieteellinen ajattelu, poikkitieteellinen osaaminen sekä oman oppimisen arviointi.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee tieteellisen tutkimuksen ja erityisesti laadullisen tutkimuksen tunnuspiirteet, laadullisen tutkimusprosessin vaiheet sekä ymmärtää tutkimuksenteon eettiset periaatteet. Opiskelija osaa muodostaa tutkimusongelman ja ymmärtää teorian merkityksen laadullisessa tutkimuksessa. Opiskelija osaa valita tutkimusongelman ratkaisuun soveltuvan tutkimusstrategian ja -metodin sekä aineistonkeruutavan ja tuntee laadullisen aineiston analysoinnin perusperiaatteet. Opiskelija osaa laatia laadullisen tutkimuksen raportin ja ymmärtää laadullisen tutkimuksen arvioinnin perusperiaatteet.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Tieteellisen tutkimuksen tunnuspiirteet (arkitieto ja tutkimustieto), tutkimustoiminnan eettiset kysymykset sekä tutkimusprosessin vaiheet. Ihminen tutkimuskohteena.  Tutkimusten jaottelua tutkimusstrategian ja tutkimuksen tarkoituksen mukaan.  Tieteenfilosofiaan liittyvät kysymykset: ontologia, epistemologia, logiikka ja teleologia. 
2. Laadullisen tutkimuksen tunnuspiirteitä. Laadullisen ja tilastollisen tutkimuksen yhdistäminen.  Tutkimuksen peruskäsitteet. Tutkimusasetelmat.  Tutkimuksen paradigmat. 
3. Tutkimusongelma ja teoria laadullisessa tutkimuksessa.  Teorian erilaiset roolit.  Induktiivinen, deduktiivinen ja abduktiivinen päättely. 
4. Tutkimussuuntauksen, tutkimusstrategian ja tutkimusmetodin valinta. Katsaus yleisempiin laadullisen tutkimuksen menetelmiin.  Tutkimusmenetelmien vertailu.  Eri tutkimusmenetelmien tieteenfilosofinen tausta. 
5. Tutkimusaineiston kerääminen ja aineiston analysoinnin perusperiaatteet laadullisessa tutkimuksessa  Tulkinta ja sen haasteet laadullisessa tutkimuksessa.   Kysymys tiedon subjektiivisuudesta. 
6. Laadullisen tutkimuksen raportointi. Laadullisen tutkimuksen arviointi.  Aineiston tiheä kuvaus ja tieteellinen kerronta. Laadullisen tutkimuksen luotettavuus.   Laadullisen tutkimuksen yleistettävyys. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson kokonaisarvosana (0-5) muodostuu kirjallisen työn (50%) ja tentin (50%) perusteella. Aktiivisella osallistumisella opetukseen on mahdollista korottaa opintojakson kokonaisarvosanaa. Arvosanan 3 saavuttaminen edellyttää ydinaineksen hyvää hallintaa ja arvosanaa 4 varten on hallittava lisäksi täydentävän tietämyksen asiat. Arvosana 5 edellyttää em. mainittujen lisäksi myös erityistietämykseen kuuluvien asioiden hallintaa. Mikäli ydinaineksen hallinnassa on vähäisiä puutteita, voi opiskelija saavuttaa arvosanan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Mikäli ydinaineksen hallinnassa on vakavia puutteita, arvosanaksi tulee hylätty. Hylättyä arvosanaa ei voi korottaa aktiivisella osallistumisella.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MAT-82200 Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, 5 op MATHM-57550 Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
MAT-82200 2013-01 Opintojakso toteutetaan lukuvuonna 2013-2014 periodeilla III ja IV.   Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 20 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 80 %  

Viimeksi muokattu25.02.2013