Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

TLT-5500 Tiedonsiirtotekniikan työkurssi, 5-9 op
Laboratory Course in Communication Systems

Lisätiedot

Kurssin kotisivu: www.cs.tut.fi/kurssit/TLT-5500

Vastuuhenkilö

Ari Asp

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
            TLT-5500 2009-01  

Suoritusvaatimukset

Kurssin voi aloittaa syyskuussa tai helmikuussa pakollisilla aloitusluennoilla, joiden yhteydessä tarkistetaan, että opiskelijoilla on riittävät perustiedot kurssin suorittamiseen. Kurssiin sisältyy joukko osittain valinnaisia/vaihtoehtoisia osatöitä. Tähän kurssiin voi sisällyttää myös osatöitä kurssista TLT-2500 Tietoliikenneverkkojen työkurssi, erikseen sovittavassa laajuudessa. Valituista osatöitä on tehtävä hyväksytysti esiselostus, varsinainen laboratoriotyöskentely-osuus, sekä jälkiselostus.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on, että kurssin suoritettuaan oppilas kykenee käyttämään tiedonsiirtotekniikan kehitystehtävissä yleisesti tarvittavia työkaluja ja menetelmiä itsenäisesti. Oppilaan tulee myös ymmärtää tietoliikennevastaanottimen ja lähettimen toiminnalliset lohkot, ja niiden tyypillinen käyttäytyminen. Oppilas kykenee myös mittaamaan lohkojen toiminnan ja analysoimaan tulokset. Varsinaisessa laboratoriotyöskentelyssä on tarkoitus viettää vain n. 30% kurssin suorittamiseen kuluvasta ajasta. Taustatiedot työhön, tulosten tutkiminen ja arviointi ovat opiskelijan itseopiskelua.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. RF-mittausten jälkeen opiskelija osaa käyttää radiotekniikan perusmittalaitteita. Hän osaa myös käyttää teholle ja kohinalle tavallisimpia suureita ja kykenee suorittamaan tarvittavat muunnokset suureiden välillä. Hän osaa myös selittää ja perustella aika- ja taajuustason eron.      
2. Modulaatiotyön suoritettuaan opiskelija kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan analogisten modulaatioiden toiminnan mittauksen.      
3. Digitaalisten modulaatioiden työn suoritettuaan opiskelijan tulee osata nimetä, luokitella ja erotella tavallisimmat digitaaliset modulaatiomenetelmät ja niiden virhelähteet.  Digitaalisten modulaatioiden työn suoritettuaan opiskelija osaa arvioida virhelähteiden vaikuttavuutta ja niiden vaikutusta koko järjestelmän toimintaan   
4. Wimax työn suoritettuaan opiskelija kykenee nimeämään ja selittämään keskeisimmät perusperiaatteet Wimax-järjestelmästä, ja toteamaan niiden vaikutuksen mittausten avulla.     
5. Vastaanotinmittaustyön jälkeen opiskelijan tulee osata erotella ja selittää vastaanottimen keskeiset mitattavissa olevat suorituskykyparametrit ja suunnitella niiden selvittämiseen tarvittavat mittaukset.  Vastaanotinmittaustyön jälkeen opiskelijan opiskelija kykenee kehittämään mittauksia virheiden minimoimiseksi.    
6. Piirianalysaattorityön jälkeen oppilas pystyy mittaamaan RF-lohkojen vasteet ja vaimennukset.      
7. WCDMA_1 työn jälkeen opiskelija tuntee UMTS verkon keskeisimmät mittausmenetelmät ja WCDMA-signaalin etenemisen sisätiloissa.     
8. I/Q-modulaatiotyön suoritettuaan opiskelija kykenee esittelemään IQ-vastaanottimen jokaisen toiminnallisen lohkon ja tarvittaessa perustelemaan sen toiminnan ja tarpeellisuuden.   Oppilas kykenee itsenäisesti jäljittämään signaalia lohkojen välillä ja arvoimaan signaalin tehotasojen ja taajuuksien oikeellisuutta.   
9. WCDMA-2 työn jälkeen opiskelija pystyy kertomaan ja kuvailemaan IDLE- ja Connected -moodien erot.     
10. WCDMA-SHO työn suoritettuaan opiskelija tuntee UMTS SHO:n signaloinnin, parametrit ja dynamiikan.     

Opintojakson arvostelu

Työn arviointikriteereinä ovat laboratoriotyöskentelyn johdonmukaisuus sekä selostusten oikeellisuus ja laatu.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään suoritusmerkintäistä arviointiasteikkoa (hyväksytty-hylätty)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
FYS-1010 Fysiikan työt I Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Kurssille osallistuminen edellyttää perustiedot ja -taidot sähköisten mittauksien suorittamisesta. Esitietoina ovat tietoliikennetekniikan aineopinnot ja valituista töistä riippuen myös tiedonsiirtotekniikan syventävien opintojen kursseja.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TLT-5500 Tiedonsiirtotekniikan työkurssi, 5-9 op 83950 Tietoliikennetekniikan työkurssi, 0 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TLT-5500 2009-01 Kurssin voi aloittaa syyskuussa tai helmikuussa pakollisilla aloitusluennoilla (tarkka aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin), joiden yhteydessä tarkistetaan, että opiskelijoilla on riittävät perustiedot kurssin suorittamiseen. Eri osatöiden kuvaukset löytyvät kurssin kotisivuilta, linkki alla.   Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu14.10.2011