Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

MEC-6125 Rakennusten energiatekninen suunnittelu, 5 op
Design of the Energy Efficiency of Buildings

Vastuuhenkilö

Timo Kalema

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Harjoitukset

 

 
 2 h/vko
+2 h/vko

 
MEC-6125 2011-01  

Suoritusvaatimukset

Kurssiin kuuluvan kahden simulointiharjoituksen teko ja aktiivinen osallistuminen harjoituksiin

Osaamistavoitteet

Rakennukset kuluttavat noin 40 % EU-maiden kokonaisenergian kulutuksesta. EU on asettanut haastavan tavoitteen päästä uusissa rakennuksissa lähes energiaomavaraisuuteen (nearly zero energy buildings). Tällaisten rakennusten suunnittelu vaatii uusia, entistä parempia suunnittelumenetelmiä ja kokonaisuuden hallintaa, johon kuuluu sekä lämmityksen että jäähdytyksen vaatima teho ja energia ja sisälämpötilat. Myös alueen EN- ja ISO-standardien tunteminen on tärkeää. Kurssissa perehdytään harjoitustyön ja teoreettisten tarkastelujen pohjalta rakennusten energiatekniseen suunnitteluun ja keskeisten valintojen, mm. energianlähteet, vaikutuksiin energian kulutuksen eri tasoihin (nettoenergiasta primäärienergiaan). Opiskelija oppii laskemaan kerrostalon lämmitys- ja jäähdytysenergiankulutuksen, vastaavat tehon tarpeet ja sisälämpötilat lämpödynaamisella simulointiohjelmalla. Lisäksi opiskelija oppii laskemaan em. energiat ja tehot kuukausilaskentaan pohjautuvalla energiatasemallilla. Opiskelija saa taidot rakennusten energiatehokkuuden analysointiin eri tasoisilla menetelmillä ja perehtyy rakennusfysiikan ja erilaisten laitteiden mallinnukseen.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kurssissa perehdytään rakennusten energiateknisen suunnittelun tietokoneohjelmiin. Kurssissa käydään läpi tietokoneohjelmien käyttämää lämmönsiirron teoriaa ja sitä, miten rakennusfysiikka, laitteet ja eri häviöt mallinnetaan ohjelmissa. Kurssissa perehdytään myös alueen keskeisiin standardeihin. Keskeinen osa kurssia ovat kaksi harjoitustyötä, joissa lasketaan kerrostalon lämmityksen ja jäähdytyksen tehon ja energian tarve ja sisälämpötilat.     
2. Toinen ohjelmista on ns. dynaaminen simulointiohjelma ja toinen kuukausitason laskentaan pohjautuva energiatasemalli.     
3. Detaljitason suunnitelussa, mm. maanvaraisten lattioiden ja kylmäsiltojen laskennassa, voidaan käyttää elementtimenetelmään pohjautuvia ohjelmia, esim. COMSOL. Kurssissa perehdytään esimerkin kautta tämän alueen laskentaan.      

Opintojakson arvostelu

Tentti ja harjoitustyöt (kerrostalon energiatehokkuuden laskenta)

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MEC-6125 Rakennusten energiatekninen suunnittelu, 5 op KSU-6125 Rakennusten energiatekninen suunnittelu, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
MEC-6125 2011-01 Kurssissa perehdytään kahden eri tasoisen laskentaohjelman avulla rakennusten energiankulutuksen ja sisäilmaston laskentaan.   Luennot
Harjoitukset
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu09.05.2011