Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

SMG-5170 Monifysiikkatehtävät sähkömagnetiikassa, 5 op
Multiphysics Problems in Electromagnetics

Lisätiedot

Opiskelija tutustuu tapoihin, joilla sähkömagneettiset ilmiöt kytkeytyvät muiden fysiikan alojen ilmiöihin, ja miten ne puolestaan vaikuttavat sähkömagneettisiin ilmiöihin. Samalla hän luo katsauksen muiden fysiikan alojen peruskäsitteistöön. Tavoitteena on hankkia käsitys erilaisista kytkentätyypeistä, niiden tarkoituksenmukaisesta käytöstä matemaattisten tehtävien muotoilussa, sekä tehtävien ratkaisumentelmien yleistuntemus.

Vastuuhenkilö

Matti Pellikka

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 
 4 h/vko
 2 h/vko


 


 


 
SMG-5170 2011-01 Maanantai 14 - 16, SC105B
Keskiviikko 8 - 10, SC105B

Suoritusvaatimukset

Harjoitustehtävät tai tentti.

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa laskea sähkömagneettisista kentistä lämpötehon lineaarisissa johteissa ja häviöllisissä eristeissä, sekä makroskooppisiin jäykkiin kappaleisiin kohdistuvan voiman kun ne ovat lineaarisia johteita, magnetoituvia tai polarisoituvia aineita. Hän tietää että lämpötila vaikuttaa väliaineominaisuuksiin ja osaa huomioida liikkeen vaikutuksen pyörrevirtatehtävässä. Opiskelija tuntee myös lämpöopin ja jäykän kappaleen mekaniikan peruskäsitteistön, tuntee jäykän kappaleen mekaniikan tasoliiketehtävien muotoilutavan ja tietää millaisiin laskentatehtäviin aloilla päädytään. Hän tunnistaa tehtävien kytkemisen kannalta olennaiset suureet, ja löytää niiden vaikutuskohdat erillisten tehtävien yhtälöistä. Opiskelija osaa perustellen arvioida, onko sähkömagneettis-mekaaninen ja sähkömageettis-terminen tehtävä yhdistettävä heikosti vai vahvasti ja millaisella menetelmällä tehtävä kannattaa ratkaista.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Lämpötehon tuotto, lämmön vaikutus väliaineisiin. Ohmiset häviöt johteissa, häviöllinen eriste ja kompleksiset väliaineparametrit.   Curie-piste, väliaineiden vikaantumismekanismeista, hystereesi, dielektrinen resonanssi.   
2. Stationäärisen ja aikariippuvan lämpötehtävän perusperiaatteet ja yhtälöt.      
3. Voiman laskentamenetelmistä: Lorentz-voima, ekvivalenttiset lähteet.  Maxwellin jännitystensori, voimatiheys kimmotehtävän herätteenä.    
4. Jäykkä kappale, sen kinematiikka kolmessa ulottuvuudessa, ja tasoliikkeen dynamiikka.   Eulerin ja Lagrangen koordinatistot   
5. Liikkeen huomiointi sähkömagneettisessa tehtävässä.   Sähkö- ja magneettikenttä Eulerin ja Lagrangen koordinatistoissa   
6. Kytkentöjen tyypit: mallien määrittelyalueet, algebrallinen ja DY-kytkentä, aikavakioiden erot. Heikosti ja vahvasti kytketyt tehtävät.  Aikavakioiden erojen hyödyntäminen.   
7. Ratkaisumenetelmistä käytännönläheisesti     

Opintojakson arvostelu

Harjotustehtävät tai tentti.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
SMG-5070 Sähkömagneettisten järjestelmien analyysi Suositeltava    
SMG-5150 Sähkömagneettinen mallintaminen I Suositeltava    
SMG-5156 Electromagnetic Modelling I Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso ei vastaan mitään toista opintojaksoa

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
SMG-5170 2011-01 Lukuvuoden 2011-12 toteutus        

Viimeksi muokattu04.02.2011