Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

SMG-1300 Sähkömagneettiset kentät ja aallot I, 5 op
Electromagnetic fields and waves I

Lisätiedot

Kurssi muodostaa II:n osan kanssa kokonaisuuden, jonka tavoitteena on oppia ymmärtämään sähkötekniikan matemaattisfysikaaliset perusteet sekä toiseksi, oppia ymmärtämään käsitteellistä ajattelua. Tällä ensimmäisellä kurssilla opetellaan erityisesti ymmärtämään peruskäsitteitä: sähkövaraus, sähkökenttä, stationäärinen virtakenttä sekä magneettikenttä. Kurssilla käydään läpi staattisten ja stationääristen kenttien mallintamisen perusideat ja selitetään, miksi malliin tarvitaan erilaisia suureita ja miten ne liittyvät luonnosta tehtäviin havaintoihin. Lisäksi kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään kenttäsuureiden derivoinnin ja integroinnin perusteet.

Vastuuhenkilö

Lauri Kettunen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
 4 h/vko
 2 h/vko


 


 


 


 
SMG-1300 2011-01 Maanantai 10 - 12, S1
Torstai 10 - 12, TB109

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti.

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa selittää mitä ovat staattinen sähkökenttä, stationäärinen virrantiheys ja staattinen magneettikenttä. Hän osaa selittää, mihin perushavaintoihin edellisten mallit nojaavat ja tietää malleissa käytettävät perussuureet. Opiskelija osaa kirjoittaa Gaussin, Faraday ja Amperen lait staattisille kentille, sekä väliaineyhtälöt. Hän tietää, että väliaineyhtälöillä mallinnetaan keskimääräistäen mikroskooppisia ilmiöitä, ja ne liittyvät läheisesti järjestelmän energiaan.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vektorialgebran perusteet, staattiset sähkökentät, dielektrinen väliaine, sähköstaattinen energia, sähkövirta, johteet, staattinen magneettikenttä, magneettinen väliaine, rajapintaehdot, staattisten kenttien perusyhtälöt.   Sähkö- ja magneettikentän potentiaalit, avaruuskulma.  Derivaatta ja reunaoperaattori, raja-arvojen merkitys fysiikassa. 

Opintojakson arvostelu

Kurssi suoritetaan tentillä, joka sisältää tavanomaisesti neljä tai viisi kysymystä. Kustakin tehtävästä voi saada enimmillään kuusi pistettä, ja hyväksyttävän suorituksen alaraja on vajaa puolet täydestä pistemäärästä.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Foundations of Electromagnetic Theory, Addison-Wesley, 4. ed., luvut 1, 2, 4, (6), 7, 8 ja 9.   Reitz, Milford, Christy   0-201-52624-7          Englanti  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
SMG-1300 Sähkömagneettiset kentät ja aallot I, 5 op 7901520 Sähkömagneettiset kentät ja aallot I, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
SMG-1300 2011-01        

Viimeksi muokattu28.02.2011