Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 4 op
Basic RF Measurements

Lisätiedot

Opintojakso on suurtaajuustekniikan opiskelijoille pakollinen. Muidenkin elektroniikan opiskelijoiden on hyvä oppia mittaamaan nopeita ilmiöitä. Tällä opintojaksolla RF-tekniikan opiskelijat pääsevät näkemään alan ilmiöitä käytännössä. Tavoitteena on syventää opiskelijoiden teoreettisia tietoja käytännön tekemisellä. Luennoiksi merkityistä oppimistapahtumista osa on luentoja ja osa yhdessä oppimista RF-laboratoriossa. Kurssilla on mahdollisesti excursio suureen alan yritykseen. Opintojakso opetetaan yhdessä ELE-6106 Basic RF measurements kanssa. Opetuskielenä on englanti, mutta laboratoriotyöt ja tentit voi suorittaa ja kirjoittaa halutessaan suomeksi.

Vastuuhenkilö

Lauri Sydänheimo

Opetus

Opetusmuoto Tunteja Aikaväli Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Laboratoriotyö
0 + 4 h/vko
6 h/aikaväli
07.11.2011 - 03.03.2012
07.11.2011 - 03.03.2012
ELE-6100 2011-01 Keskiviikko 12 - 14, SM221
Maanantai 14 - 16, TB110
Keskiviikko 12 - 14, TB110

Suoritusvaatimukset

Mittaustentti. Mittaustentissä opiskelija osoittaa osaavansa mitata kurssilla annettujen ohjeiden mukaan. Laboratorioharjoitukset (spektrianalysaattorityö, piirianalysaattorityö ja antennimittaustyö) suoritettava hyväksytysti. Arvosana määräytyy laboratoriotöiden ja tentin perusteella.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa mitata 1-, 2- ja moniporttisia RF-elektroniikkalohkoja. Opiskelija tulkitsee mittaustuloksia ja arvioi mittauksiin liittyviä virhetekijöitä ja mittausten tarkkuutta. Opiskelija tuntee piirianalysaattorin kalibroinnin ja mittauslaitteiden mittausepävarmuudet. Opiskelija osaa mitata RF-lohkojen lineaarisen käyttäytymisen (S-parametrit) taajuuden funktiona sekä suunnitella mittaukset. Opiskelija tuntee tärkeimmät epälineaariset mittaukset ja osaa mitata epälineaarista käyttäytymistä pistetaajuuksilla. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa mitata itsenäisesti spektri- ja piirianalysaattoreilla, ja hänet voidaan päästää yksin RF-laboratorioon mittaamaan.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Spektrianalysaattori. Spektrianalysaattorin rakenne. Mitä spektrianalysaattorilla voi mitata. Mittausdemoja ja laboratoriot. Signaaligeneraattorin käyttö. Turvallinen ja oikea käyttö mittaustilanteessa.   Signaaligeneraattorityypit. Spektrianalysaattorimittauksen "kalibrointi" ja virhelähteet. Spektrianalysaattorityypit.  Skalaaripiirianalysaattorin korvaaminen spektrianalysaattorilla. 
2. Piirianalysaattori. Skalaaripiirianalysaattorin rakenne. Mitä piirianalysaattorilla voi mitata. Taajuuspyyhkäisyn mittaaminen. Kalibrointi SOLT-menetelmällä. Mittausdemoja ja laboratoriot.  Tehopyyhkäisyn mittaaminen. Erilaiset kalibrointitavat. Virhemalli. Vektoripiirianalysaattorin rakenne.   Piirianalysaattorin käyttö signaaligeneraattorina. 
3. Antennimittaukset ja mittaustulosten tulkitseminen. Antenniparametrit: vahvistus, sovitus, kaukokenttä, päätasot. Antennien mittaaminen laitoksen radiokaiuttomalla huoneella ja lähikenttämittauspaikassa.  Heijastusten vaikutus antennimittauksiin. Heijastuvuustaso. Mittauspaikat.  Antennimittauspaikan instrumentointi. 
4. Kohinan mittaaminen Y-kerroinmenetelmällä (kylmän ja kuuman kuorman menetelmä). Kohinaparametrit: kohinaluku, -kerroin ja -lämpötila. Automaattinen kohinamittari.  Kohinan mittaaminen spektrianalysaattorimenetelmällä. Kohinakaistanleveys. Kohinageneraattorit.  Kohinan mittaaminen signaaligeneraattorimenetelmällä. 
5. Mittauksissa tarvittavat passiiviset komponentit: aaltojohdot, liittimet, adapterit, vaimentimet, päätteet ja suuntakytkimet. Liittimien oikea käyttö.      
6. RF-lohkojen lineaarisen käytöksen mittaaminen.  RF-lohkojen epälineaarisen käytöksen mittaaminen: harmoninen särö, keskinäismodulaatio, kompressio.   

Opintojakson arvostelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa kirjoittaa selostuksen siitä, mitä laboratoriotöissä on tehty ja analysoida tulokset. Erittäin hyvistä selostuksista on mahdollista saada arvosanankorotus. Tentti painottuu mittausmenetelmien ja mittauslaitteiden toiminnan ymmärtämiseen. Opiskelijan tulee hallita tentissä luentojen, kirjan ja laboratoriotöiden asiat. Kun opiskelija hallitsee ydinaineksen, hänellä on mahdollisuus arvosanaan 3. Mikäli ydinaineksen hallinnassa on vakavia puutteita, arvosana on 0-2. Arvosanat 4 ja 5 vaativat, että opiskelija hallitsee myös täydentävää tietämystä ja kirjoittaa erinomaisia laboratoriotyöselostuksia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Mikroaaltomittaustekniikka   Lehto & Räisänen   978-951-672-356-6     kaikki painokset käyvät      Suomi  
Luentokalvot   Kalvot ja harjoitustyöohjeet              Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELE-6050 RF-tekniikan perusteet I Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 4 op ELE-6106 Basic RF measurements, 4 op  
ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 4 op 7408001 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELE-6100 2011-01 Parallel with ELE-6106. Taught in English. Notice that the course starts on Monday 7 Nov (third week of Per III). / Opetetaan yhtäaikaisesti ELE-6106 kanssa. Opetuskieli englanti. Laboratoriotyöt mahdollista suorittaa suomeksi. Huomaa, että opetus alkaa ma 7.11. (III periodin 3. viikko).        

Viimeksi muokattu16.03.2011