Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

ELE-1010 Elektroniikan perusteet I, 3 op
Basic Electronics I

Lisätiedot

Vastaa pääpiirteissään opintojaksoa TKT-1100 Digitaalitekniikan perusteet. Sisällöllisesti kurssit lähes vastaavat toisiaan ja ovat toisensa poissulkevia kursseja. Samaan tutkintoon ei voi sisällyttää kumpaakin kyseisistä kursseista.

Vastuuhenkilö

Karri Palovuori

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
 3 h/vko
 3 h/vko


 


 


 


 
ELE-1010 2011-01 Torstai 9 - 11, K1703

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti kirjallisuuden, luentojen ja harjoitusten aihepiiristä. Hyväksytysti suoritetut mahdolliset muut pakolliset tehtävät.

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa selittää yksinkertaisten digitaalisten piirien toiminnan sekä analogia- ja digitaalitekniikan eron. Opiskelija osaa määritellä kombinaatio- ja sekvenssilogiikan eron, sekä osaa suunnitella yksinkertaisen digitaalisen järjestelmän käyttäen logiikkaportteja ja kiikku-/veräjäpiirejä. Opiskelija osaa määritellä ohjelmoitavan logiikan käsitteen ja tunnistaa ohjelmoitavien logiikoiden perustyyppejä.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Lukujärjestelmät, erityisesti binäärijärjestelmä sekä heksadesimaalijärjestelmä ja järjestelmien väliset muunnokset sekä binäärilukujen yhteen- ja vähennyslasku. Kohinan ja särön käsitteet. Negatiivisten binäärilukujen esittäminen kahden komplementin avulla.   Oktaalilukujärjestelmä, yhteen- ja vähennyslaskupiirit.  Kerto- ja jakolaskun toteutuspiirit. 
2. Kombinaatiologiikan peruskomponentit: NOT, AND, OR, NAND ja NOR -portit sekä XOR- ja XNOR-portit. Järjestelmän toteutus käyttäen näitä komponentteja. Sieventäminen Boolen algebraa ja Karnaughn karttaa käyttäen. Yksinkertaisen järjestelmän suunnittelu.  Multiplekseripiirit. Viiveiden huomioiminen suunnittelussa.  Logiikkaporttien toteutus transistoritasolla. 
3. Järjestelmät, joissa on muistia. Sekvenssilogiikan peruskomponentit: veräjät ja kiikut sekä näiden toiminta. Synkronisten laskureiden ja siirtorekistereiden toiminta.  Asynkronisen järjestelmän toiminta.   
4. Sekventiaalisen logiikan suunnitteluprosessi, tilakone.     
5. Ohjelmoitavien logiikoiden perusidea.  Käsitteet: kolmitilalogiikka, fan-in, fan-out ja ajoitukset.  Puolijohdetransistorin ja kanavatransistorin käyttö kytkimenä. 

Opintojakson arvostelu

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla on mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydiaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Electronics A Systems Approach   Neil Storey   978-0-273-71918-2     4th Edition. Jompi kumpi painos (3. tai 4.) kirjasta riittää, molempia ei tarvita.      Englanti  
Kirja   Electronics a systems approach   Neil Storey   0-13-129396-6     0-13-129396-6, 3rd ed.      Englanti  
Luentokalvot   Luentokalvot         Luentokalvot tulevat saataville kurssin Moodle-sivuille kurssin aikana. Luentokalvoja täydennetään luennoilla.      Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-1010 Elektroniikan perusteet I, 3 op 7401002 Elektroniikan perusteet I, 2 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELE-1010 2011-01   Luennot
Harjoitukset
   
Lähiopetus: 40 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 60 %  

Viimeksi muokattu17.06.2011